Letiště Katowice: Praktické informace pro cestující

Prolistujte našeho průvodce pro letiště Katowice. Toto polské letiště je oblíbenou přestupní stanicí a vstupní branou do celého světa. Zjistěte praktické informace o dopravě z a na letiště, parkování a check-inu. Poradíme, jak se rychle a snadno dostat na letiště, ať už jedete z Ostravy, Prahy nebo Brna. A pokud jedete autem, dozvíte se, které parkoviště na letišti je pro vás nejlepší volbou. Zažijte hladkou cestu a příjemný let z letiště Katowice!

Letiště Katowice leží 30 km od centra města Katowice. Z Ostravy je to nějakých 115 km. Pokud hledáte letiště v Česku a blízkém okolí, ze kterého se přepravíte do celého světa, právě jste ho našli. 

Jedná se o oblíbenou přestupní stanici do dalších světových destinací. Ovšem toto letiště je i skvělou vstupní branou k našim sousedům. Z Prahy do Katowic seženete letenky za pěkné ceny – ideální způsob, jak do Polska. Nemluvě o tom, že i samotné Katowice rozhodně stojí za návštěvu.

Letiště není nijak velké a snadno se v něm orientuje. V provozu je v současné době jen jeden terminál, který je rozdělený na tři sekce (přílety = A a B, odlety = C). 

Základnu zde mají společnosti Wizz Air a Ryanair. Vzlétá odsud i společnost Lufthansa a LOT. Cestující odsud míří přímými lety nejen do dalších zemí Evropy, ale i do Gruzie a Spojených arabských emirátů.

letiste

Doprava z a na letiště

  • Autem: na letiště se nejrychleji dostanete po polské dálnici A1. Při cestě do Polska se napojte na D1 a dojedete až k hranicím. Poplatky se na dálnici od českých hranic k letišti Katowice neplatí. Z Prahy jste na místě za zhruba 4,5 hodiny, z Ostravy za hodinu a kousek.  
  • Vlakem: vlakem z ČR (Leo Express nebo České dráhy) přicestujete na hlavní nádraží Katowice. Potom je potřeba přestoupit na autobus MHD, který vás doveze až k terminálu. Lístky na vlak kupujte s předstihem a rezervujte si své místo online. K dispozici jsou přímé spoje z Prahy, Ostravy a Olomouce, z ostatních měst se nevyhnete přestupům. Cena lístku je okolo 300 až 450 Kč.
  • Autobusem: Do centra města vás zaveze Flixbus nebo Regiojet. Z hlavního nádraží přestoupíte na místní MHD a dojedete až na letiště. Autobusy vyjíždí z Prahy, Ostravy a Olomouce. Jízdenka vás vyjde na nějakých 300 až 500 Kč. 
  • Dá se cestovat i letadlem, a to přímými linkami z Prahy. Z letiště Ostrava v současnosti nic přímého nelétá. Nakupte letenky v akci a do Polska se dostanete za pár stovek.

Parkování

Na letišti nabízí parkování krátkodobé i dlouhodobé. V případě, že pojedete z Katowic na dovolenou a chcete přicestovat autem, doporučujeme vůz nechat na hlídaném parkovišti Premium. V ostatních případech postačí nehlídaná parkoviště P1 a P2, která nabízí příznivější ceny. 

  • Na krátkodobé stání je nejlevnější parkoviště P1. Za hodinu zde zaplatíte 7 PLN. Za 1 den potom 100 PLN.
  • Parkoviště P2 má stanovenou sazbu 10 PLN za 1 hodinu. Za 1 den si účtují 60 PLN.
  • Na parkovišti Premium zaplatíte za hodinu stání 10 PLN. Za 1 den potom 150 PLN.

Místa lze rezervovat online dopředu. Aktuální ceny a rezervace míst jsou dostupné na stránkách Katowice Airport

Check-in

Cestujete nalehko a chcete se vyhnout čekání na letišti? Využijte online check-in. Pro standardní odbavení se doporučuje být na letišti alespoň 2 hodiny před odletem. Po příjezdu do příletové haly hledejte přepážku své letecké společnosti s vaším letem (řiďte se obrazovkami s názvy destinací). Pokud berete kočárek do letadla, nahlaste to pracovníkovi na přepážce.

Jakmile budete mít v ruce palubní vstupenku, vydejte se na bezpečnostní kontrolu. Dodržujte pokyny ostrahy a předložte ke kontrole své příruční zavazadlo. Až absolvujete bezpečnostní kontrolou, ocitnete se v duty free zóně, kde si můžete ukrátit čas nákupy.

Oblíbené destinace, kam letět z Katowic

kam-letet-z-katowic

Co zajímavého vidět a zažít v okolí letiště Katowice

  • Vánoční a velikonoční trhy
  • Slezské muzeum (v areálu bývalého dolu Katowice) 
  • Slezský park
  • Slezská zoologická zahrada
  • Nikiszowiec – zachovalé, historické dělnické sídliště
  • Muzeum historie Katowic
  • Ulica Mariacka (ulice sv. Marie) s kavárnami, bary a restauracemi. Často se tu pořádají také veletrhy a různé kulturní akce.

katowice

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace