Jak cestovat do Polska? Který způsob je nejlepší?

Rádi byste příští dovolenou strávili v Polsku? K našim sousedům to je, co by kamenem dohodil. Ale jaký způsob přepravy zvolit? Auto, vlak, autobus nebo letadlo? Poradíme v článku.

Jak cestovat na dovolenou? Zatímco letadlo je nejrychlejší, auto a vlak se považují za nejkomfortnější. Autobusy (ale i aerolinky) zase nabízí výhodné ceny, hlavně, když jsou akce. V následujícím článku se podíváme, jak cestovat do Polska a co se vám vyplatí nejvíc.

Jak cestovat do Polska autem

V Polsku vám uznají řidičský průkaz, který je vydaný v ČR (a v jiné členské zemi). Kromě toho budete potřebovat technický průkaz a také zelenou kartu. Od října do konce února máte povinnost svítit i ve dne. V Polsku neplatí dálniční známky, ale mýtné. 

Autem se dostanete v podstatě kamkoliv chcete a je to skvělá volba hlavně v případě, že jedete s malými dětmi, domácími mazlíčky, nebo chcete navštívit více míst. Vzhledem k aktuálně dražším pohonným hmotám se může cesta trochu prodražit.Cena mýtného v Polsku ale v rámci EU patří spíše k levnějším. Na druhou stranu si s sebou můžete vzít tolik cestovních tašek, kolik potřebujete. Pozor, dálnice v Polsku nejsou v moc dobrém stavu. Zároveň jsou tam celkem časté krádeže aut.

Jak cestovat do Polska letadlem

Cesta na dovolenou do Polska je letadlem nejrychlejší – zhruba za hodinu jste v cíli. Z Prahy do Varšavy léta pravidelně hned několik společností, včetně těch nízkonákladových. Dobrý spoj je také do Krakova. Cena není nijak vysoká. A když je akce, letenku pořídíte doslova za pár stovek korun.

Informujte se u letecké společnosti, jak velké zavazadlo smíte vzít s sebou na palubu a jaký je váhový limit pro odbavený kufr. V Polsku je levný alkohol a cigarety. Jelikož ale na letišti tyto dvě věci kontrolují, nevezte s sebou víc, než je povolené množství. 

letadlem-do-polska

Jak cestovat do Polska autobusem

Pokud to máte namířeno například k moři nebo do nějaké odlehlejší destinace v Polsku, zvažte cestu autobusem. Dálkové autobusy vás dovezou do Varšavy, Lodže, Katovic či do města Vratislav. Do ostatních destinací bývá nutné přestoupit. Jednosměrná jízdenka vás u FlixBus vyjde okolo 1500 Kč. 

Další možností je využít leteckou přepravu, a potom přestoupit na autobus. Síť autobusů spojuje celou republiku. Největší místní společnost je PKS s pěknými, moderními autobusy. Pravdou ale je, že bývá lepší využít vlak. Cestování je o něco rychlejší. Alternativu představují minibusy. Mají omezenou kapacitu, ale jízda je levnější. Co se zavazadel do autobusu týče, neplatí zde taková omezení jako v letadle. A tak je balení na cestu hned o něco jednodušší.

Jak cestovat do Polska vlakem

Do Polska se dostanete vlakem s ČD či RegioJetem. Jednosměrná jízdenka vyjde okolo 2000 Kč. K dispozici jsou i lůžkové vlaky a vlaky s jídelními vozy. Tento způsob cesty je tedy opravdu komfortní. Navíc se můžete projít a protáhnout, kdykoliv se vám zachce. Doporučujeme koupit zpáteční jízdenku v Česku. V Polsku bývá cena vyšší.

Cesty vlakem po Polsku zajišťuje společnost PKP. Vlaky jezdí na čas, jsou komfortní a cesta bývá rychlejší, než kdybyste využili auto nebo autobus. Na delších trasách, kdy se přes noc přespává, si raději připlaťte za první třídu. Je to mnohem pohodlnější. Jízdenky kupujte předem (pokladna na nádraží, online). Ve vlaku bývají s přirážkou.

vlakem-do-polska

Vyberte si vhodný cestovní kufr

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace