Jak cestovat autem na dovolenou?

Jak cestovat autem na dovolenou? Základem je mít spolehlivý vůz ve špičkovém technickém stavu. A také pojišťovnu, která se o vás v případě nouze postará. Dál poradíme, jak si efektivně zabalit a uspořádat kufr, a co dalšího je potřeba zajistit, třeba i pro vaše nejmenší.

Zkontrolujte technický stav vozidla a povinnou výbavu

Cesta na dovolenou je vždy takovým mixem stresu a vzrušení. Díky autu je vše ve vaší režii. Asi nejhorší, co se může stát, je, že někde zůstanete „viset“. Proto si před výletem zkontrolujte technický stav vozidla a to ať už jde o interiér, motor, pneumatiky či vyleštěné světlomety. Můžete to buď udělat sami, nebo zajet do servisu a nechat technika, ať se na vůz podívá. 

Povinná výbava není ve všech zemích stejná. Kdyby vás policisté v zahraničí zastavili a zjistili, že vám chybí něco, co je v tamní zemi povinné, už byste měli průšvih. Informujte se proto dopředu, co všechno budete potřebovat. Pozor na přezutí – to se týká hlavně jízdy v zimě. Dodržujte stanovenou hloubku dezénu. 

Zaplaťte za asistenční službu v zahraničí

Asistenční služba je součástí povinného ručení, ale když dojde na nejhorší, základní balíček vám v zahraničí ne vždy nepomůže. Je proto lepší zaplatit za nadstandard. Základní asistenční služba se vztahuje jen na dopravní nehody, ale po cestě se toho může stát mnohem víc. Některé pojišťovny nadstandardní asistenční službu zajišťují jen dočasně coby součást cestovního pojištění. Nemusíte za ni platit celoročně. 

Dejte si do pořádku doklady

Jak cestovat autem bez problémů? Nezapomeňte na doklady! Vezměte s sebou:

  • zelenou kartu,
  • řidičský průkaz,
  • technický průkaz,
  • doklad o pojištění (cestovní, havarijní atd.),
  • osobní doklady.

Pokud auto není vaše, budete potřebovat potvrzení o zapůjčení vozidla od majitele s ověřeným podpisem. U osobních dokladů či zelené karty si zkontrolujte, že je platná. Lze ji mít i v mobilu v online verzi. A v neposlední řadě doporučujeme zakoupení dálniční známky. Nebudete muset jezdit po zdlouhavých okreskách a do cílové destinace se dostanete rychleji.

Naplánujte si zastávky na tankování a odpočinek

Dopředu si rozvrhněte, kde budete stavět kvůli doplnění pohonných hmot. Většina GPS vám sice o blížících se stanicích dá vědět. Ale vždy je lepší mít nějaký plán. Zároveň platí, že v některých zemích, a na některých místech, je výhodnější natankovat než v jiných. Projděte diskuze na internetu, určitě narazíte na nějaké užitečné tipy.

Nezapomínejte na odpočinek. Ideální je stavět každé dvě až tři hodiny. Myslete na svou bezpečnost a nepřepínejte se!

Jaké země jsou nejlepší pro cestování autem?

Nejoblíbenější destinací pro rodiny s dětmi, které jedou autem, je zejména Chorvatsko. Cesta do Chorvatska není nijak dlouhá a na konci vás čeká parádní koupačka. Mezi další oblíbené cíle patří Slovinsko, Rakousko, Německo, Polsko nebo Řecko. Zmíněné země jsou skvělé i na cestování karavanem. Na Balkáně stojí za vyzkoušení také Albánie nebo Rumunsko. Nezapomínejte však na zásady bezpečnosti – místa na kempování vybírejte obezřetně. 

cestovani-autem

Jak se zabalit, aby se vše vešlo do kufru?

Oproti cestování letadlem máte tu výhodu, že si toho s sebou můžete vzít celkem hodně. Jenže kufr není nafukovací. Tak jak to zaonačit?

  • Využijte pořadače a organizéry. Uvidíte, jak poctivá organizace dokáže vyčarovat místo navíc.
  • Nevozte s sebou spotřební věci, které se dají sehnat na místě. 
  • Co jde, půjčte si na ubytování. Např. dětskou postýlku, nádobí atd. Informujte se dopředu, co vše je k dispozici. Ať nenosíte dříví do lesa.
  • Využijte mříž nebo síť pro oddělení prostoru pro náklad od prostoru pro posádku. Díky tomu naplníte kufr až po strop.

 

V zájmu bezpečnosti je lepší rozměrná zavazadla upevnit připevňovacími pásy. Pamatujte na to, že volná zavazadla i předměty mohou posádce i vám způsobit zranění. Na zavazadla navíc a sportovní vybavení lze využít střešní box. Také kola se nejlépe převáží na střeše pomocí nosičů kol. Jestli se chystáte na hory, koukněte na náš článek Jak se zabalit na hory.

jak-cestovat-autem

Jak cestovat autem s dětmi

Cestovat na dovolenou autem s dětmi není nic čeho byste se museli bát. Stačí se postarat o nejdůležitější:

  • svačinu,
  • zábavu,
  • pohodlí.

Do auta připravte zdravou a lehkou svačinu, po které dětem nebude těžko – obložený chleba, nakrájené ovoce, zelenina. I oběd se dá nachystat do krabičky, např. těstovinový salát nebo tortilla. Fast foodům se raději vyhněte. Jestli se vašim drobečkům dělá v autě špatně, připravte si pohotovostní pytlíky a také léky na nevolnost. Myslete na dostatečný příjem tekutin, tím spíš, jestli jedete v létě.

Zábavu zajistí rádio, tablet, hračky či slovní hry, které v případě nejvyšší nouze vytasíte. O pohodlí se postaráte nejen teplým oblečením a přikrývkami na noc, ale třeba i tím, že si cestu naplánujete tak, aby děti většinu prospaly. Jezdit v noci se vyplatí hlavně proto, že se děti tolik nenudí.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace