Jak probíhá odbavení na letišti?

S očekáváním sledujete kalendář, kdy už se konečně přiblíží den D? A před spaním přemýšlíte, jak to všechno bude probíhat, co si na vás na letišti nachystají? Máme pro vás dobrou zprávu, není důvod k obavám! Pojďte se s námi podívat na to, jak probíhá odbavení na letišti. Poradíme, jak ušetřit čas a nezmeškat letadlo. 

Čeká vás velká premiéra – poprvé v letadle? Nemusíte být nervózní! Miliony lidí létají každý den, i vy to svedete. A na podruhé už to zvládnete i poslepu. 

Na všechno si nechte větší časovou rezervu. Ať se nedostanete do stresu, že vám letadlo uletí. Začněte třeba hned tím, že si zabalíte několik dní předem. A jakmile se přiblíží den odletu, vyrazte raději dříve než později. Jak dlouho být na letišti před odletem se dočtete v samostatném článku.   

Dnes se podíváme na to, jak vlastně celé odbavení probíhá a jestli si ho můžete nějak zkrátit. Tak připravte letenky, cestovní pas, vyrážíme!

Přečtěte si informační tabuli

Tabule příletů a odletů je srdcem každé odletové haly. Po příchodu ji budete mít na očích. Vyhledejte na ní svůj let a zjistěte, z jakých přepážek se máte odbavit. U letu najdete i informace o čase, jestli se nezměnil atp. Při příjezdu do odletové haly se také vyplatí ještě jednou zkontrolovat, že vám nic nechybí. Jen tak pro jistotu. 

Zamiřte k přepážce, ze které se máte odbavit. Jednotlivé přepážky jsou rozdělené podle společností (určitě víte, s kým letíte) a letů. Řiďte se tabulkami nad přepážkami a během chvilky najdete tu správnou.  

kufr-na-letisti

Check-in

Jestli letíte poprvé, nejspíš využijete klasický check-in na přepážce. Pracovníkovi aerolinky předložíte svou letenku a cestovní doklad. Ten vám na oplátku vydá palubní lístek. Následuje odevzdání zavazadel do podpalubí (alias odbavená zavazadla, typicky větší kufry). 

Pracovník na přepážce zavazadlo zváží a nalepí na něj údaje o letu. To je naposledy, co svůj kufr uvidíte. Další shledání bude až po příletu. Příruční zavazadlo si smíte nechat u sebe. Pokud cestujete s kočárkem, nezapomeňte to u přepážky nahlásit. 

Existují ale i další možnosti, jak check-in vyřídit:

  • Samoobslužný check-in: vaše informace zpracuje automat na letišti, který zastoupí pracovníka přepážky. Pokud máte zavazadlo k odbavení, cestě na přepážku se stejně nevyhnete.
  • Online check-in: vyřídíte z mobilu nebo na počítači. Všechny údaje zadáte online a palubní vstupenku obdržíte v elektronické podobě (buď do aplikace aerolinky nebo na e-mail). Zavazadlo k odbavení je opět potřeba odevzdat na přepážce.

Jestli cestujete jenom s příručním zavazadlem, tyto způsoby vám ušetří spoustu času. Nemusíte stát ve frontě a z odletové haly můžete zamířit rovnou na bezpečnostní kontrolu.

Projděte bezpečnostní kontrolou

Po check-inu následuje bezpečnostní kontrola, která je rovněž součástí odbavení na letišti. Pracovníci ostrahy zkontrolují, že v příručním zavazadle, ani na sobě nemáte nic, co do letadla nesmí. Jakmile projdete, ocitnete se v bezcelní zóně, kde se nachází obchody. 

Potom už jen stačí najít správný gate, ze kterého odlétáte a je to. Odbavení na letišti máte za sebou!

Chyby, které stojí drahocenný čas

  • Jeďte na správný terminál. I mistr tesař se někdy utne. Tak pozor na to. 
  • Před letem si na internetu zkontrolujte, že se čas a terminál odletu nezměnil. Aerolinka by vám v případě změny měla dát vědět (SMS, e-mail), ale raději na to nespoléhejte.
  • Pozor na zácpy. Proto je důležité vyrazit s větší časovou rezervou, hlavně jestli letíte v čase dopravní špičky. 
  • Mějte všechny dokumenty po ruce. Ideálně v ledvince nebo malé kabelce. Jednak je to bezpečnější, za druhé praktičtější.

Výběr vhodného kufru k cestování

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace