Víte, co můžete očekávat za občerstvení na palubě letadla?

Cestování letadlem je dnes nejen rychlou a pohodlnou cestou, ale také přináší nové zážitky, a to i ve smyslu gastronomickém. Leckterý cestovatel si možná vzpomene na dobu, kdy byly letadlové pokrmy omezené na jednoduchá jídla, která nemusela vždy vyhovovat širokému spektru chutí a preferencí ostatním cestujícím. Nicméně, dnešní letecké společnosti se výrazně snaží zlepšit kvalitu svého občerstvení a poskytovat cestujícím příjemný a chutný zážitek.

Co můžete za občerstvení očekávat na palubě letadla?

Jste poprvé v letadle a nevíte co očekávat za občerstvení během letu? Různé letecké společnosti mají různé přístupy k občerstvení na palubě. Některé společnosti poskytují bezplatné občerstvení, zatímco jiné ho nabízejí za poplatek. Rozlišení nabídky občerstvení je také při krátkém nebo naopak dlouhém letu. Rozdíly v poskytování občerstvení jsou také v závislosti na třídě, ve které se rozhodnete letět.

Každá letecká společnost má svou vlastní politiku týkající se kvality a dostupnosti občerstvení. Některé společnosti nemusí nabízet žádné bezplatné občerstvení, zatímco jiné mohou nabídnout například sendvič a džus i při krátkém letu

Při nákupu letenek je dobré zjistit, zdali daná letecká společnost nabízí občerstvení a za jakých podmínek. Některé společnosti mohou umožnit předobjednání jídel před letem, což je další možnost, kterou můžete zvážit.

letadlo-obcerstveni

Bezplatné občerstvení na palubě letadla

Různé letecké společnosti přistupují kvalitou svých služeb, avšak každá po svém. Existují letecké společnosti, které na letu trvajícím i 10 hodin nemusí poskytovat žádné bezplatné občerstvení, a na druhé straně jsou zde i aerolinky, které na krátkém letu v délce několika hodin nabízejí sendvič s nápojem zdarma.

Obecně lze říci, že u kratších letů se postupně ustupuje od bezplatného občerstvení a současně se omezuje například na kelímek s vodou, popřípadě malý sendvič.

Na dlouhých letech trvajících alespoň 6 a více hodin bývá většinou standardem poskytnutí bezplatného cateringu, tedy plnohodnotné menu, v závislosti na časovém harmonogramu letu. Můžete počítat například se snídaní, hlavním jídlem, pečivem a dezertem. Avšak ani toto není povinnost a také jsou patrné rozdíly v třídě.

Hlavní jídlo na palubě letadla obvykle nabízí několik variant, z nichž minimálně jedna je vegetariánská. Typickým výběrem bývá kuře nebo těstoviny (chicken or pasta). V případě lepších prémiových leteckých společností můžete dokonce očekávat další pochoutky navíc, jako například nabídku zmrzliny či různých dezertů. Na standardních letech je také běžně k dispozici možnost lehkého snacku po celou dobu letu. 

Placené občerstvení na palubě letadla

Ve všech nízkonákladových leteckých společností není poskytováno většinou žádné bezplatné občerstvení během letu. Cestující si musí vše, co si přejí konzumovat, zakoupit sami.

Pokud let trvá alespoň 1 hodinu, bývá na palubě dostupný palubní prodej, kde si cestující mohou vybrat základní nealkoholické a alkoholické nápoje, sušenky, sendviče a při delších letech i teplé pokrmy.

Aktuální nabídku si cestující mohou prohlédnout v palubním časopise. Při dlouhých letech se doporučuje případné občerstvení objednat předem, aby měli cestující jistotu, že vybraná varianta bude k dispozici.

Bageta versus vícechodové menu: Rozdíly v občerstvení na palubě letadla 

V letadle si nemusíte dělat starosti, že byste umřeli hlady. Pokud nemáte jídlo zahrnuto v ceně letenky, můžete si ho přikoupit dvěma způsoby. První možností je objednat si občerstvení dopředu v rezervačním systému, druhou možností je vybrat jídlo z palubní nabídky přímo v letadle. Před cestou je však vždy dobré zjistit podrobnosti u leteckých společností, s nimiž létáte, protože nabídka stravování se může různě lišit.

Nabídka stravování se často rozlišuje podle délky letu:

  • Hodinové lety po Evropě obvykle nabízejí pouze palubní prodej.
  • Na letech trvajících dvě až tři hodiny můžete očekávat nabídku, která zahrnuje malou bagetu s vodou a další výběr z palubního prodeje.
  • U letů delších, než tři hodiny obvykle nabízí letecké společnosti plný servis s několika chody v menu.

Vlastní jídlo na palubě letadla: Co a jak si s sebou vzít?

Pokud jste spíše milovníkem vlastního jídla, nebo vás omezená nabídka neoslovuje, můžete si také vzít vlastní jídlo do letadla s sebou. Mnoho leteckých společností povoluje přinést si malé svačinky, sušenky nebo sendviče, které vás zasytí a ulehčí vám cestování, zejména pokud vás čeká delší let.

Každá letecká společnost může mít svoje pravidla, týkající se stravování a poskytování těchto služeb. Všechny potraviny musí splňovat bezpečnostní limity. To znamená, že pokud je jídlo v tekutém stavu (jako jsou přesnídávky, jogurty, džemy atd.), musí mít objem do 100 ml. Je také důležité vyhnout se silně aromatickým potravinám.

Co se týče pití, kvůli bezpečnostnímu limitu 100 ml, doporučujeme si vzít prázdnou láhev a naplnit ji vodou až za bezpečnostní kontrolou. Alternativně si můžete koupit láhev s pitím z automatů nebo obchodů za bezpečnostní zónou v areálu letiště.

Některé letecké společnosti explicitně zakazují donášení vlastního jídla a nápojů. To platí zejména u některých delších letů. Letecké společnosti, které zakazují donášení vlastního jídla a nápojů do letadla jsou například linky Aerolinie Scoot z Berlína do Singapuru, v tomto případě let trvá necelých 12 hodin. 

Dávejte také pozor na případná omezení dovozu nedojedených potravin do cílového státu, jelikož některé země mohou zakazovat dovoz určitých potravin.

Co se týká přepravy alternativního jídla v prášku, jako jsou například proteinové nebo sacharidové nápoje. Je obvykle tento druh povolen a není s tím problém. Doporučuje se zakoupit menší balení a přepravovat vše v originálním obalu. Pokud si přesto odsypete prášek do jiné nádobky, neměl by být problém s jeho převozem. 

TIP: Víte, s čím vás nepustí do letadla? Informujte se v našem článku!

Občerstvení pro děti na palubě letadla

Co se týče stravy pro malé děti, obvykle je povoleno mít s sebou dětskou stravu na palubě letadla. Nicméně je důležité dodržovat bezpečnostní limity a pravidla stanovená leteckou společností, u některých se totiž mohou lišit.

Pro malé děti všeobecně neplatí omezení 100 ml na jídlo a nápoje, a proto můžete přepravovat větší objem potravin. Při bezpečnostní prohlídce je však potřeba nádobu s jídlem otevřít a nechat pracovníky bezpečnostní kontroly provést ochutnávku nebo test v speciálním skeneru, aby se zjistilo, že jídlo není nebezpečné. I u dětských pokrmů, je nutné se vyhýbat silně aromatickým potravinám, které by mohly vyvolat nepříjemnosti u ostatních cestujících.

Pokud cestujete s malými dětmi, může být užitečné mít s sebou dostatečné zásoby stravy a nápojů, které jim vyhovují, zejména při delších letech. Při rezervaci letu nebo předem kontaktujte leteckou společnost, abyste se informovali o konkrétních požadavcích nebo nabídkách pro děti na palubě. To vám pomůže zajistit pohodlnou cestu jak pro vás, tak i pro vaše děti.

Trendy v občerstvení na palubě letadla

Trendy v letecké kuchyni se v posledních letech výrazně posunuly směrem k vyváženým a zdravějším možnostem stravování. Mnoho leteckých společností nabízí nyní rozmanité menu s ohledem na různé dietní požadavky, ať už jde o vegetariány, vegany, nebo lidi s alergiemi. Snahou je také snížit obsah soli a tuku ve stravě, aby byla podpořena celková pohoda cestujících během letu.

Pokud rádi ochutnáváte různé regionální speciality, můžete se těšit na zajímavé nabídky v leteckých menu. Mnoho společností se snaží přiblížit cestujícím chuťové zážitky z různých částí světa. 

Při letu do Asie můžete ochutnat tradiční japonské sushi nebo thajské kari. Na letu do Středního východu vám mohou nabídnout lahodné arabské sladkosti. A na evropských trasách si můžete pochutnat na italské pizze, francouzských sýrech a dalších pochoutkách.

Kvalita nabídky služeb na palubě letadla se samozřejmě značně liší v závislosti na letecké společnosti a také na třídě, ve které poletíte. Aerolinky jako Emirates, Etihad Airways a Qatar Airways nabízejí skutečně gurmánský zážitek. Tyto společnosti často poskytují výtečné menu, které je sestaveno světovými šéfkuchaři a podávané na porcelánu. Nicméně za prvotřídní servis je nutné si připlatit. 

U nízkonákladových leteckých společností (low-cost), jako je například Ryanair, Wizz Air nebo EasyJet, pravděpodobně nemůžete očekávat jídlo v ceně letenky. V takovém případě se doporučuje vzít vlastní jídlo na palubu nebo si jej koupit na místě v letadle.

Předobjednávání speciálních jídel a specialit na palubě letadla

Předobjednání speciálního jídla je skvělou možností, jak si přizpůsobit své stravování v letadle podle svých představ. Tato možnost je často dostupná u delších mezinárodních letů a umožňuje vám vybrat si jídlo podle vašich preferencí nebo dietních omezení.

Můžete si vybrat například vegetariánské, veganské nebo například bezlepkové jídlo. Předobjednání je doporučeno, protože vám zajistí, že si v letadle užijete jídlo, které vám opravdu chutná, a zároveň se vyhnete případným omezením v nabídce.

Speciální jídla a diety jsou k dispozici na palubě letadla, avšak vyžadují předem předchozí oznámení letecké společnosti a specifickou objednávku.

Pokud potřebujete nějakou speciální dietu, můžete si ji vybrat prostřednictvím správy vaší rezervace. Stačí kontaktovat prodejce nebo provést výběr přímo online. Mezi nabízenými dietami obvykle patří:

  • občerstvení pro diabetiky,
  • bezlepková jídla,
  • dietní jídla při nedráždivé dietě,
  • jídla s nízkým obsahem soli,
  • jídla bez laktózy,
  • nízkokalorická jídla.

Letecký catering se snaží vyhovět také náboženským potřebám a nabízí speciální jídla pro různá náboženství.

TIP: Jak to chodí na letišti?

Závěrem

Celkově lze říci, že občerstvení na palubách letadel se v posledních letech naštěstí výrazně zlepšilo a nabízí širokou škálu možností. Od leteckých společností můžete očekávat snahu přinést vám nejen chutné a kvalitní jídlo, ale také vyhovující vašim dietním požadavkům a regionálním preferencím.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace