Letiště Berlín: Praktické informace pro cestující

Berlín, hlavní město Německa je populární cíl nejen pro cestující na letiště, ale také pro turisty, kteří touží objevovat bohatou historii a kulturu města. Letiště Berlín je moderní letiště, které bylo zprovozněno v roce 2020 a nabízí komfortní služby, které využijete při cestování letadlem. V tomto článku se zaměříme na praktické informace pro cestující a také turisty.

Letiště Berlín

Mezinárodní letiště Berlín Brandenburg, známé také jako Berlín Braniborsko, leží asi 27 kilometrů jižně od centra Berlína, má kódové označení BER, 4-místný kód ICAO je EDDB. Jeho název je poctou německému kancléři Willy Brandtovi. 

Jde o moderní letiště, které bylo slavnostně zprovozněno v roce 2020. Tímto otevřením byla definitivně uzavřena kapitola letišť Tegel a Schönefeld, a toto nové letiště se stalo jediným vzdušným uzlem tohoto regionu.

Komplex letiště zahrnuje celkem tři terminály. Terminály 1 a 2 jsou vzájemně propojeny, zatímco Terminál 5, jenž je umístěn ve zrekonstruovaném prostoru původního letiště Schönefeld, se nachází na opačném konci letištního areálu.

Letiště nabízí svým cestujícím nepřetržitý provoz, což znamená, že je otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Do Berlína přilétají významné aerolinky z celého světa, což vám dává příležitost porovnávat letenky různých společností na jednom místě. Ať už se chystáte na služební cestu, dovolenou nebo na objevování nových končin světa, německé letiště v Berlíně vám otevírá široké možnosti a pohodlnou základnu pro vaše cestování.

Na letišti v Berlíně provozují své lety významní letečtí přepravci:

  • Lufthansa,
  • Eurowings,
  • Condor,
  • Wizz Air,
  • Norwegian,
  • EasyJet,
  • Qatar Airways, 
  • Air France,
  • Air Cairo,
  • Ryanair a další.

Letiště je dobře uzpůsobené pro bezproblémové odbavování, ale také nabízí bezpečné parkování pro vozidla a další možnosti využití jako jsou různé restaurace, obchody a využití pro děti.

TIP: Oficiální stránky letiště Berlín: ber.berlin-airport.de.

berlin-letiste

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 27 km jižně od centra města Berlín. Z Prahy počítejte vzdálenost okolo 330 km, což trvá autem přes 3 hodiny. Ústí nad Labem je vzdáleno asi 248 km, tedy autem pojedeme přes 2 a půl hodiny.

Berlínské letiště je jedním z nejdůležitějších leteckých uzlů ve střední Evropě, a proto má širokou škálu dopravních spojení. 

Autem

Pokud se rozhodnete jet autem, tak cestování do Německa je skvělý nápad, protože se dostanete všude, kam se chcete podívat. Další výhodou je to, že v Německu nejsou prozatím zpoplatněné dálnice, a tak cestování je bez dálničních poplatků. Mimo to německé dálnice jsou velmi kvalitní a jede se po nich velmi dobře. 

Vlakem

Další možností jsou vlaky, cestování je pohodlné a poměrně rychlé, avšak je nutné počítat s tím, že se musí přestupovat. Přestup je nejlepší na hlavním nádraží v Drážďanech nebo na nádraží Berlín Südkreuz. 

Cestování vlakem zabere asi 4,5 hodiny. Jednosměrnou jízdenku je možné zakoupit již od 650 Kč. Jízdenky do Berlína je možné zakoupit na Deutsche Bahn nebo prostřednictvím Českých drah. 

Vždy, doporučujeme si jízdenky zakoupit v předstihu, ceny mohou být tím pádem nižší. 

Autobusem

Společnost Flixbus nabízí z Prahy na berlínské letiště spojení, které je bez přestupu

Doba jízdy se pohybuje něco málo přes 4,5 hodiny a ceny jednosměrných jízdenek se pohybují v rozmezí 630 až 890 Kč v závislosti na obsazenosti spoje a času nákupu (čím dříve zakoupíte, tím je výhodnější cena pro vás).

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na německé letiště autem, máte několik možností parkování. Letiště nabízí parkování na letišti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, a to přímo u terminálu letiště. 

Krátkodobé parkování je vhodné při vyzvedávání a odvážení svých příbuzných a známých z letiště. Parkoviště Short-term parking je v těsné blízkosti terminálů 1 a 2 a je otevřeno nonstop. Na parkování není třeba žádný parkovací lístek. Je to tzv. Kiss & Fly parkoviště. Pro bezplatné parkování je možné parkovat maximálně 10 minut. Toto bezplatné použití je možné pro každou SPZ vozidla pouze 3krát během 8 hodin. Ceny do 15 minut parkování vyjdou pak na 5 EUR, na 1 hodinu až 23 EUR.

Dlouhodobé parkování je vhodné pro ty, co chtějí parkovat své vozidlo na delší dobu, když budou například na dovolené. Parkovací místo je možné rezervovat online, tím ušetříte čas i peníze, protože oproti běžnému vstupu přes závoru na parkoviště nabízí online rezervace výhodnější podmínky a další slevové akce. Letiště Berlín nabízí mnoho parkovišť různých cenových variant, ceny se pohybují od 38 EUR za den a více

Alternativní možností parkování jsou například záchytná P+R parkoviště nebo další parkoviště v blízkosti letiště. Ceny za parkování většinou bývají nižší, avšak je třeba počítat s tím, že tyto parkoviště nejsou v areálu letiště, a tak je třeba zajistit transfer na letiště a zpět. Konkrétně P+R Altglienicke a P+R Rodow jsou parkoviště, které nabízí výhodné ceny za parkování. Transfer je zajištěn pomocí S-Bahn S9 a autobusovými linkami. 

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu. 

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách. 

Obecně platí, že na letiště Berlín je doporučeno dorazit nejméně 2,5 hodiny před plánovaným odletem. Pokud je to možné můžete se odbavit online nebo pomocí samoobslužného odbavovacího automatu. 

Online odbavení je pohodlný způsob odbavení prostřednictvím aplikace nebo webových stránek. Odbavení pomocí automatu nabízí několik leteckých společností. 

Na oficiálních stránkách letiště ber.berlin-airport.de najdete bližší informace o možnostech odbavení.  

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Co letiště Berlín nabízí za služby?

Německé letiště Berlín má mnoho obchodů, restaurací, odpočinkových zón a letištních salónků, kde si můžete před odletem užít pohodlný čas

Najdete zde mnoho různých obchodů s kosmetikou, oblečením, ale také šperky. Počítejte s tím, že ceny jsou někdy až moc přemrštěné. Dále je k dispozici i lékárna.

Samozřejmostí jsou také bankomaty, směnárny a také pošta

Letištní salónky nabízí odpočinkovou zónu a neomezený výběr jídla a pití

Bezplatná WiFi je samozřejmostí po celém areálu letiště, tak jako dostatek zásuvek, kde je možné si dobít svůj telefon či jiné elektronické zařízení.

Na německém letišti najdete také celou řadu restaurací, kaváren a také místa rychlého občerstvení. Výběr je obrovský, tudíž si vybere každý cestující.

Na oficiálních stránkách nejsou informace o tom, že je na letišti umístěn dětský koutek. Dle informací na různých fórech je k dispozici dětský koutek na Lounge Tempelhof, v odletové hale terminálu 1. Nebo se doporučuje strávit volnou chvíli například na vyhlídkové terase, kde vyjde rodinný lístek na 7 EUR.

Nezapomenutelné zážitky v německé metropoli

Po příletu do Berlína se turistům otevírá celá řada aktivit a zajímavých příležitostí, které doporučujeme navštívit.

  • Kulturní památky: Braniborská brána, Reichstag - historická budova Parlamentu, Gendarmenmarkt nebo památník Checkpoint Charlie.
  • Muzea: Muzejní ostrov Museumsinsel, Židovské muzeum, Muzeum DDR nebo Neues Museum.
  • Zábava a noční život: Berlín je známý svým aktivním nočním životem. Můžete navštívit koncerty nebo si užít různé kulturní akce. 
  • Místní kuchyně: Nezapomeňte ochutnat tradiční Currywurst, což je specialita rychlého občerstvení, Eisbein neboli vepřové koleno, nebo Kartoffelsalat, tj. německý bramborový salát, který se skládá z brambor, cibule, octa, vývaru a dalších chutných ingrediencí.
  • Příroda: Pokud máte rádi přírodu, navštivte Tiergarten. Jedná se o největší park v centru města. Tiergarten nabízí rozsáhlé trávníky, cesty pro procházky, jezírka a historické památky. Je ideálním místem pro relaxaci, sport a pikniky. Další možností jsou parky Volkspark Friedrichshain a Treptower Park, kde můžete relaxovat a užívat si krásné okolí.

berlin

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace