10 tipů pro cestování se psem nebo kočkou letadlem

Cestování se svým mazlíčkem letadlem může být vzrušující, ale také stresující záležitostí, jak pro vás, tak pro vašeho chlupatého společníka. Aby byla vaše cesta co možná nejpříjemnější a především bezpečná, připravili jsme si pro vás v dnešním článku deset užitečných tipů pro cestování se psem nebo kočkou letadlem. Tyto typy vám mohou ušetřit mnoho nepříjemných situací a také starostí. 

1. Důležitost konzultace s veterinářem před cestou

Než se vydáte na samotnou cestu je nutné cestování letadlem konzultovat s vaším veterinářem. Zjistíte tak, zda je váš mazlíček fyzicky schopen cestování absolvovat. V dalším kroku musíte u veterináře zajistit správnou a potřebnou identifikaci mazlíčka, to znamená očipování, očkování, odčervení a podobně.

  • Zvíře musí být očipované neboli označeno mikročipem, který musí splnit normy ISO.
  • Další povinností je nechat zvíře očkovat proti vzteklině. Vakcínu musí mít zvíře aplikovanou minimálně 1 měsíc a maximálně 1 rok od očkování, v případě necestování stačí 2 roky. Musí být dodrženo tzv. očkovací schéma. Očkování musí být zavedeno v očkovacím průkazu a také cestovní pasu zvířete.
  • Odčervení je další povinnou položkou. Zvíře je nutné odčervit proti echinokokům (tasemnici liščí).

TIP: Úplně nejdříve si ověřte, zdali je ve vaší cílové destinaci přeprava mazlíčků povolena. Pro aktuální informace můžete kontaktovat příslušnou ambasádu. Rovněž se nechte informovat o případných zdravotních rizicích, omezeních nebo karanténě, která mohou platit v cílové destinaci.

2. Výběr a příprava správné přepravky pro mazlíčka

Každá letecká společnost má svá přísná pravidla a také podmínky pro přepravu zvířat. A proto doporučujeme se nejdříve podívat na oficiální stránky konkrétní letecké společnosti. Svého mazlíčka můžete obvykle přepravovat v letadle 3 způsoby, a to v kabině letadla, v nákladovém prostoru jako odbavené zavazadlo nebo jako zboží

Pro přepravu, zvolte kvalitní a vzduchotěsnou přepravku, která je ideální pro velikost vašeho mazlíčka. Přepravka by měla být pohodlná a bezpečná, s dostatečným prostorem a také pevným nepropustným dnem. Vyberte jen takovou přepravku, která bude dobře zabezpečena a je tak se neotevře. Velikost přepravky by měla být zvolena tak, aby se mohlo zvíře pohodlně postavit, otáčet nebo si lehnout.

Většina leteckých společností stanovuje limity pro přepravu zvířat v kabině. Obvykle omezují váhu na maximálně 8 kilogramů včetně přepravky, která se pak umisťuje pod sedadlo k vašim nohám. Rozměry přepravky se obvykle pohybují kolem 43 x 30 x 27 cm. Každá letecká společnost má vlastní podmínky, a ne každá z nich umožňuje přepravu zvířat v kabině. Navíc je na každý let omezený počet zvířat, které mohou být přepravovány.

Pro větší zvířata se využívá zavazadlový prostor. Přepravka pro tuto kategorii zvířat má obvykle maximální rozměry 130 x 69 x 80 cm a hmotnost zvířete může být až kolem 32 kg

Větší a těžší zvířata se musí přepravovat jako náklad v nákladovém prostoru letadla.

TIP: Pokud se nedokážete dohodnout s běžnými leteckými společnostmi na přepravě vašeho zvířete, existuje několik specializovaných pozemních i leteckých společností, které jsou zaměřeny přímo na přepravu zvířat.

Vodící psi pro osoby se zdravotním postižením, záchranářští psi nebo policejní psi nepodléhají žádným těmto podmínkám. 

Jak správně označit přepravku a zajistit identifikaci mazlíčka

Zajištění správného označení a identifikace mazlíčka zvyšuje jeho bezpečnost a snižuje riziko problémů během cestování. Pamatujte na to, že každá letecká společnost může mít své vlastní požadavky na identifikaci zvířecích mazlíčků.

Nejběžnějším a mezinárodně uznávaným způsobem identifikace mazlíčka je označení mikročipem neboli očipování. To by měl provést váš veterinář. Mikročip je malé elektronické zařízení, které obsahuje jedinečné identifikační číslo vašeho mazlíčka. Toto číslo je registrováno ve veterinární databázi.

Kromě mikročipu můžete přepravku označit identifikačním štítkem s informacemi o vašem mazlíčkovi. Tento štítek by měl obsahovat jeho jméno, vaše kontaktní údaje (telefonní číslo, e-mail), adresu místa, kam se přepravuje. Dále přidejte jeho aktuální fotografii.

Nezapomeňte si na cestu přibalit klasický cestovní pas vašeho zvířete, a rovněž potvrzení od veterináře, které potvrdí jeho zdravotní stav a očkování a další požadavky splňující pro cestování. 

4. Přehled leteckých společností a jejich politiky týkající se dopravy zvířat

Před rezervací letu zjistěte, jaká pravidla a omezení má konkrétní letecká společnost ohledně cestování s kočkou letadlem nebo psem či fretkou. Různé společnosti mají různé požadavky.

Letecké společnosti Wizz Air, EasyJet a Ryanair nepřepravují zvířata a jedinou výjimku tvoří asistenční psi, kteří doprovázejí cestujícího.

Většina leteckých společností má podobná pravidla při přepravě zvířat:

  • Přepravka musí být dostatečně prostorná a s nepropustným dnem.
  • Přepravu zvířete je nutné předem nahlásit telefonicky alespoň do 48 hodin před odletem.
  • Zvíře musí být očipováno, mít očkování a také cestovní pas a další dokumenty.
  • Za přepravu zvířete se platí speciální poplatky, které se liší při přepravě na palubě nebo v zavazadlovém prostoru.
  • Přepravka musí být označena včetně kontaktních údajů.

České aerolinie přepravují zvířata. Zvíře musí být umístěno v dostatečně velké, pevné a uzavíratelné přepravce s nepropustným dnem a otvory pro dýchání. Za přepravu zvířete, které nepatří do bezplatného limitu pro přepravu registrovaného zavazadla, bude účtován poplatek ve výši až 150 EUR za každý směr cesty.

Qatar Airways může přepravovat psy, kočky a ptáky, ovšem jako odbavené zavazadlo za předpokladu, že je zvíře v dobrém zdravotním stavu a jsou splněny všechny požadavky týkající se transportu.

Eurowings přepravuje malé psy a kočky do 8 kg, a to pouze v kabině. Přeprava je možná na krátkých a středně dlouhých letech, naopak na dlouhých trasách se zvířata nesmí přepravovat. Výjimku tvoří bojoví psi, jako pitbulové a stafordšírští bulteriéři, kteří se z bezpečnostních důvodů nesmí přepravovat.

Smartwings bez problémů přepravuje psy a kočky a další zvířata. Každé zvíře musí mít svou vlastní prodyšnou přepravku s pevným dnem, ve které se dokáže postavit a otočit. Cena za přepravu se pohybuje od 75 EUR u hmotnosti do 8 kg, 150 EUR od 8 až do 32 kg za přepravu v nákladovém prostoru.

Lufhansa přepravuje zvířat, avšak za určitých standardních podmínek. Cena za přepravu na palubě se pohybuje okolo 50 EUR, 100 až 200 EUR za přepravu v podpalubí. 

Doporučujeme si před každou cestou ověřit aktuální informace pro cestování se zvířaty na jednotlivých leteckých společností.

TIP: Před odjezdem je rozumné prověřit a uložit si kontakty na veterináře v okolí místa, kde budete ubytováni, abyste v případě potřeby měli možnost rychle získat pomoc. Je také vhodné mít k dispozici psí lékárničku, která by měla obsahovat všechny nezbytné léky a pomůcky pro vaše zvíře.

5. Jak připravit mazlíčka na cestu (socializace, trénink)

Pokud je váš mazlíček nervózní nebo není zvyklý na cestování, zkuste ho před cestou postupně socializovat s přepravkou a tréninkem s lidmi. Umístěte přepravku doma a povolte mazlíčkovi, aby se s ní seznámil. Vložte do ní jeho oblíbenou deku nebo hračku. Jakmile je váš mazlíček v přepravce spokojen, začněte prodlužovat dobu, kterou v ní stráví. Nejprve jen na několik minut, postupně až na hodiny. Pokud je to možné, proveďte několik krátkých cest v autě s přepravkou, aby si mazlíček zvykl na pohyb během cesty.

Dále jej socializujte s lidmi a popřípadě ostatními zvířaty. Navštěvujte různá místa, kde se bude cítit pohodlně, a postupně prodlužujte dobu, kterou na těchto místech stráví.

Pokud je váš mazlíček plachý v přítomnosti cizích lidí, zkuste ho postupně seznamovat s různými lidmi, aby se stával více společenským. Pokud to situace dovolí, setkávejte svého mazlíčka i s jinými zvířaty, aby se mohl lépe vyrovnat s přítomností cizích zvířat na letišti nebo během letu.

6. Co dát mazlíčkovi k jídlu a pití před letem

Jídlo podávejte zvířeti přibližně 3 až 4 hodiny před plánovaným odletem. Tím mu dáte dostatek času na strávení jídla před cestou. Nejvhodnější je vašeho mazlíčka nakrmit lehkým jídlem, které snáze stráví. Je doporučeno dávat přednost suchému krmivu před konzervami nebo mokrým krmivem, protože je méně pravděpodobné, že způsobí zažívací potíže na letišti nebo během letu.

TIP: Ujistěte se, že váš mazlíček má k dispozici dostatek čerstvé vody alespoň několik hodin před odletem. Dobře hydratovaný mazlíček bude lépe snášet stres z cestování.

Během letu mějte po ruce na dostupném místě vodu a malé množství jídla. Některá zvířata nemají během letu chuť. Při dlouhém letu se doporučuje vstřikovat čerstvou vodu jednorázovou injekční stříkačkou. 

7. Jak se vypořádat s úzkostí a stresem mazlíčka během cesty

Pro co nejmenší stres zvolte nejlépe přímý let, pokud je to možné. Kratší doba cestování může snížit stres u mazlíčka.

Dále zkuste svého mazlíčka uklidnit klidným hlasem a příjemným hlazením. Dalším aspektem může být dobře zvolená přepravka. Jednoznačně musí být pohodlná, bezpečná a ideálně pokud je na ni zvyklí. Do přepravky také můžete umístit oblíbenou deku nebo hračku, která má uklidňující efekt.

Během cesty udržujte co nejvíce klidné prostředí. Snížení hluku, světla a rušivých podnětů může mazlíčka uklidnit.

8. Doporučená lékařská opatření a očkování pro cestování do různých destinací

Některé destinace mohou vyžadovat specifická očkování nebo lékařská opatření. Zkontrolujte požadavky cílové destinace včas a zajistěte mazlíčkovi potřebné vakcinace.

Je důležité prověřit všechny požadavky a předpisy pro cestování se zvířetem do konkrétní destinace, protože ty se mohou výrazně lišit. Navíc byste měli začít s plánováním cesty a dodržováním všech potřebných kroků s dostatečným předstihem, abyste se vyhnuli komplikacím nebo problémům při cestování se svým mazlíčkem.

Každá členská země Evropské unie má své vlastní předpisy týkající se vstupu se zvířaty. Je tedy vhodné získat tyto informace předem, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením. Některé země mají specifické právní ustanovení, zejména pokud jde o vstup psů označovaných jako "bojová plemena". V některých zemích nemusí být povolen vstup těchto psů na jejich území. Navíc, některé země mohou zakazovat vstup exotických mazlíčků. Stejně tak je důležité zkontrolovat, zda letecká společnost, s níž cestujete, umožňuje cestovat s vaším domácím mazlíčkem.

Cestování se psem letadlem či kočkou do jiného členského státu Evropské unie (EU) platí několik důležitých pravidel a opatření, která jsou zavedena k zajištění bezpečnosti a zdraví zvířecích společníků. Zde je přehled těchto pravidel:

  • Označení mikročipem nebo tetováním - zvířecí společníci musí být označeni mikročipem, který splňuje příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení. 
  • Očkování proti vzteklině - pes, kočka nebo fretka musí být očkovány proti vzteklině. Zvíře smí cestovat nejdříve 21 dní po provedeném očkování nebo po přeočkování, pokud proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování. 
  • Odčervení zvířete - pokud cestujete se psem například do Velké Británie, Irska, Malty nebo Finska, musí být pes odčerven (ošetřen proti echinokokům) 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Toto ošetření musí být prováděno soukromým veterinárním lékařem a potvrzeno v cestovním pasu.
  • Cestovní pas zvířete - před cestou musí majitel zvířete zajistit mezinárodní pas pro svého mazlíčka od schváleného soukromého veterinárního lékaře. V pasu musí být uvedena osoba, která zvíře do zahraničí doprovází, což bývá obvykle majitel. Pokud někdo jiný doprovází zvíře, musí mít písemné zmocnění majitele.
  • Omezení počtu zvířat - jedna osoba smí při neobchodní cestě se psem, kočkou nebo fretkou do jiného členského státu EU doprovázet maximálně 5 kusů těchto zvířat. Vyšší počet může být povolen výjimečně, například při účasti na soutěžích, výstavách nebo sportovních akcích.

V případě plánovaného cestování se zvířetem, které je mladší než tři měsíce, tedy 12 týdnů, a ještě nebylo očkováno proti vzteklině, je nezbytné zjistit, zda máte povolení ke vstupu do konkrétní země Evropské unie. Některé členské státy, jako například Polsko, Itálie, Francie, Španělsko, Kypr a Švédsko, mohou udělit výjimku z povinného očkování, pokud je zvíře mladší a nebylo vystaveno volně žijícím zvířatům nebo pokud je doprovázeno matkou. Samozřejmě je třeba splnit i ostatní požadavky pro cestování. Některé státy také mohou umožnit cestování mladých zvířat do věku 16 týdnů, pokud byla očkována, ale z pohledu cestovních podmínek ještě nejsou zcela způsobilá k cestě.

Pokud plánujete cestovat mimo území Evropské unie, je rovněž důležité prověřit (například na oficiálních stránkách Státní veterinární správy ČR nebo na stránkách pettravel.com), zda nepotřebujete další dokumenty, jako je potvrzení od veterináře o zdravotním stavu vašeho mazlíčka. Tato potvrzení mohou být vyžadována během letištních kontrol a později i při nástupu na palubu letadla, kde budete muset komunikovat s posádkou.

TIP: Před odjezdem do teplých destinací je důležité nezapomenout na to, aby vaše zvíře mělo optimální ochranu před komáry, klíšťaty a dalším hmyzem. To lze dosáhnout použitím antiparazitik a repelentů.

9. Jakým způsobem můžete zvíře uklidnit během letu

Uklidnění zvířete během letu je důležité jak pro jeho pohodlí, tak pro ostatní cestující v letadle. Než se vydáte na cestu letadlem, měli byste provádět aktivní socializaci a trénink se svým mazlíčkem. To zahrnuje zvykání na přepravku a nové prostředí. Dále můžete zvážit použití přírodních uklidňujících prostředků jako jsou například bachovy kapky nebo se poraďte s veterinářem, jak jinak se může váš mazlíček zbavit úzkosti.

Během cesty na zvíře mluvte klidným hlasem a uklidňujte ho hlazením. Vaše přítomnost a známý hlas mu mohou pomoci se cítit bezpečně a klidně. Během letu pravidelně zkontrolujte stav a pohodu vašeho mazlíčka, aniž byste ho vyndávali z přepravky. Ujistěte se, že má dostatek vody a že se cítí příjemně.

Nedoporučujeme vašim mazlíčkům podávat sedativa před cestou letadlem. Mnoho leteckých společností dokonce přímo zakazuje jejich použití z důvodu, že léky mají ve vzduchu jiné účinky než na zemi, což může způsobit nepředvídatelné reakce. Proto stále více leteckých společností odmítá přepravovat zvířata pod vlivem sedativ – ať už v zavazadlovém prostoru nebo v kabině letadla.

10. Co dělat po příletu - jak zajistit pohodlí a bezpečí mazlíčka

Po příletu je důležité zajistit pohodlí a bezpečí. Nejprve zkontrolujte stav vašeho mazlíčka, zdali je v pořádku a nevykazuje žádné známky stresu nebo úzkosti. Dejte mu čerstvou vodu a malé množství krmení. Nezapomeňte mu zajistit vhodné místo pro odpočinek na klidném a bezpečném místě a vyhněte se přílišnému ruchu, které by také mohly psa nebo kočku stresovat. 

Postupně zvíře zvykejte na nové prostředí. Dejte vašemu mazlíčkovi čas na adaptaci

TIP: Pokud jste v novém prostředí, snažte se mu vytvořit prostředí známé. Přinesete-li s sebou nějaké oblíbené hračky nebo deku, pomůže to vašemu mazlíčkovi cítit se více v pohodě.

Pamatujte, že každý mazlíček je jedinečný, a proto může vyžadovat individuální přístup k cestování letadlem. Vaším cílem by mělo být poskytnout svému chlupatému mazlíčkovi, co nejvíce komfortu a bezpečí během celého cestovního procesu.

TIP: Jak přepravit nadrozměrná zavazadla?

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace