Kam na Tenerife? El Médano je město plážových povalečů a milovníků vodních sportů

El Médano je malé město na jihovýchodě ostrova Tenerife, které je známé především mezi windsurfery a kitery. Obyvatelé ostrova si ho však oblíbili především pro jeho uvolněnou atmosféru a mnoho rodin ze severu ostrova v něm tráví víkendy na pláži, a poté svůj den završí například večeří v jedné z místních restaurací. Navzdory postupnému rozšiřování a rozvoji si město dokázalo udržet atmosféru malého španělského města, a zároveň se stalo jednou z hlavních dovolenkových destinací na Tenerife.

Od vesnice na konci světa k městu, kde se nikdy nenudíte

Před dvaceti lety bylo El Médano malou rybářskou vesnicí bez obchodů a infrastruktury. Nebyl zde ani supermarket a místní obyvatelé museli jezdit na nákupy až do Los Cristianos. Město se však rychle rozrostlo, nyní má asi 8 000 obyvatel a je čím dál tím oblíbenější. Mezi obyvateli Tenerife je považováno za jedno z nejlepších míst k životu na ostrově. Hlavním důvodem je to, že v El Médanu je vždy co dělat a najdete v něm vše, co potřebujete. 

Hlavní náměstí je místem, kde se lidé shromažďují po čase stráveném na pláži. Buď sedí v jedné z restaurací a pozorují děti, jak si hrají na hřišti, nebo sedí v jedné z kaváren a užívají si sledování rušného pouličního života. Před Covidem byl život v El Médanu ještě zábavnější, protože město pořádalo množství různých koncertů, představení a filmů pod širým nebem. Doufejme, že se věci vrátí brzy do normálu a lidé si budou moci opět užívat různých představení na náměstí. I bez bohatého večerního programu na náměstí se v Médanu však nudit nebudete, protože město pulzuje společenským životem. Večer místní vyráží posedět náměstí, ráno a večer na procházku po dlouhé pláži, a dopoledne či odpoledne si zaplavou v moři.

Pohled na pláž a horu Montana Roja v el Médanu-min

Krásné přírodní pláže, kde vám vítr neustále pročesává vlasy

V El Médanu vítr přestává foukat jen zřídka, zvláště v létě, kdy vánek vzduch ochlazuje a dělá tak město příjemnějším, než je zbytek ostrova. Povětrnostní podmínky jsou vynikající pro windsurfing a kiteboarding, v nichž se tu konají i známé světové soutěže. 

Hlavní pláž najdete ve městě hned u hlavního náměstí. Nachází se v zátoce, která ji chrání před silnými proudy a velkými vlnami, proto je velmi oblíbená zejména rodinami s malými dětmi. Mělká voda a zlatý písek nabízejí hodiny zábavy na pláži pro ty nejmenší. A když se začnou děti nudit, rodina se může jen přesunout o pár metrů na dětské hřiště, kde si ratolesti užijí další hodiny zábavy. Rodiče mohou děti pozorovat ze schodů u hřiště nebo z okolních kaváren. 

Podél této pláže vede promenáda, která je poseta celou řadou kaváren s krásným výhledem na moře. Pokud budete po promenádě pokračovat dál, dostanete se na pláž Playa Machado, která je určena pro vodní sporty. Pokud budete po této pláži pokračovat ještě dále, narazíte na malou značenou cestu, která vede až na hory Montana Bocinegro a Montana Roja nebo na pláž Playa La Tejita. La Tejita je známá jako nudistická pláž, ale ve skutečnosti sem chodí jak nudisté, tak i lidé, kteří dávají přednost koupání v plavkách. La Tejita je vhodná pouze pro dobré plavce, protože je na ní silný příliv a podmořské proudy. 

Na východní straně El Médana je ještě jedna pláž, které se říká El Cabezo. Tato pláž je skvělá pro surfování, bodyboarding a windsurfing. Bohužel tu často fouká silný vítr, ale za dobrého počasí je to skvělé místo, protože tato pláž nikdy nebývá přeplněná.

Hlavní pláž a náměsti v Médanu-min

Trhy v El Médanu

V El Médanu jsou dva trhy, jeden farmářský a druhý řemeslný. Oba se konají na hlavním náměstí. Farmářský trh je v provozu každou středu od 8 do 13 hodin. Je to malý trh s produkty a většina stánků prodává místně vyprodukované ovoce, zeleninu a vejce. Můžete si na něm také koupit domácí sýry a sladkosti. Jídlo z trhu je skvělé, takže ho navštěvují hlavně místní. Řemeslný trh se koná každou sobotu od 9 do 14 hodin a najdete na něm stánky se vším možným, od oblečení po ručně vyráběné šperky a suvenýry. 

El Médano je zkrátka město, kde je těžké se nudit. Každý si zde najde to své, ať už to jsou ranní procházky po pláži, koupání v moři, bodyboarding, surfování, nebo posedávání v místních kavárnách. Pokud si nepotrpíte na klasická turistická letoviska a raději poznáváte život místních obyvatel, užijete si v El Médanu ideální dovolenou na Tenerife.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace