7 tipů, jak zvládnout přespání na letišti

Přespání na letišti nemusí být jen nepříjemný zážitek. Pokud vás to čeká poprvé, nebo s tím máte špatné zkušenosti, pak jste na správném místě. Ukážeme si, že stačí jen málo a s přehledem zvládnete. A třeba si to i užijete! Poradíme, jaké vybavení vzít s sebou a kde najít to nejlepší místo k odpočinku. Vyzkoušejte našich 7 tipů, jak zvládnout přespání na letišti.

Výbava pro přespání na letišti

Přemýšleli jste nad tím, jak dlouho být na letišti před odletem a vyšlo vám, že pro vás bude nejlepší na letišti strávit noc? Nebo ani nemáte jinou možnost? U levných letenek se často stává, že je před vámi dlouhá čekací doba.

 Tak jako na většinu věcí, i na přespání na letiště se musí jaksepatří naplánovat. Protože štěstí přeje komu? Ano – připraveným. 

Vezměte si s sebou věci, které vám tento zážitek zpříjemní a usnadní. O co se jedná?

  • Cestovní polštář za krk,
  • špunty do uší,
  • maska na oči.

Ať už se jedná o ostatní cestující nebo hlášení, tato trojice se postará o to, že vás nebude ruch na letišti rušit. Nezapomeňte ani na deku nebo teplý šátek, kterým se přikryjete. 

Oblečte se pohodlně

Pohodlné oblečení je nezbytné. Ať vás nic netlačí a spí se vám jako v bavlnce. Před chladem vás zachrání teplý svetr nebo tepláková souprava. 

Najděte odpočívadla nebo prostory pro spaní

Po příletu či příjezdu do areálu prozkoumejte okolí. Na většině letišť jsou vyhrazené prostory pro odpočívání neboli odpočívadla. Nejrychleji je najdete tak, že se zeptáte zaměstnance letiště. Nebo se řiďte podle cedulí a interaktivních informačních stánků. Ty vám napoví, kde odpočívárnu hledat. 

Některá letiště dokonce nabízí speciální místa na spaní nebo spací kapsle (tzv. sleeping pods), které si můžete na několik hodin pronajmout. Ty najdete například v Estonsku, Mnichově a Berlíně, v Amsterdamu, Azerbajdžánu, Dubaji, Japonsku, Brazílii a New Yorku. 

Žádné takové místo se vám najít nepodařilo? Potom tu máme radu pro odvážnější z vás. Ostřílení cestovatelé používají zavazadla jako postel a polštář. V kombinaci s karimatkou si vytvoříte docela pohodlné provizorní lůžko. Nebo si prostě lehněte na velké zavazadlo a přikryjte se bundou či dekou. 

spanek-na-letisti

Jídlo a pití

Jestli budete na letišti trávit delší dobu, zkuste si přivézt nějaké jídlo s sebou. Ceny tam bývají o něco vyšší, zejména v tranzitní zóně. Na druhou stranu tam ale najdete fast foody a restaurace, kde vám připraví něco teplého k snědku 24 hodin denně. 

Jak přespat na letišti s dětmi

Jak zajistit pohodlí vašim nejmenším? Vezměte s sebou oblíbené hračky nebo deky, aby se v neznámém prostředí cítili lépe. Vzrušení z rušného letiště jim nejspíš nějakou chvíli nedá spát, takže se na to připravte. Pro své děti určitě zabalte teplou deku, protože na letištích je často zima. Nezapomeňte na občerstvení, ať nemusíte na místě kupovat předražené svačinky.

Myslete na své okolí

Udržujte svůj prostor čistý a uklizený. Netelefonujte nahlas a nerušte hlasitou hudbou. Nezapomeňte, že nejste jediní, kdo se snaží odpočívat, a berte ohled na ostatní, kteří se také snaží spát.

Máte problém se spaním? Obraťte se na pracovníky letiště

Necítíte se pohodlně? Nedaří se vám usnout? Nebojte se požádat o pomoc. Zaměstnanci letiště jsou vám k dispozici a třeba vám šikovně poradí, jak si spánek zpříjemnit či kde najít klidnější místo. Nebo si od nich vypůjčíte přikrývky a polštáře. A jestli jste na letišti zůstali kvůli zpožděnému letu, podívejte se na náš článek o tom, jak získat kompenzaci za opožděný let.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace