Letiště Bratislava: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Bratislava, známé také jako Medzinárodné letisko Milana Rastislava Štefánika Bratislava, je hlavním mezinárodním letištěm nacházejícím se v Bratislavě na Slovensku. V našem článku se zaměříme na praktické informace a zajímavosti, které mohou být důležité pro ty, kteří plánují využít toto letiště při svých cestách na dovolenou.

Letiště Bratislava

Mezinárodní letiště Bratislava, nazývané také Medzinárodné letisko Milana Rastislava Štefánika Bratislava, či Mezinárodní letiště M. R. Štefánika Bratislava, představuje hlavní mezinárodní letiště na Slovensku. Letiště se nachází na severovýchodním okraji Bratislavy, pouhých 10 kilometrů od centra města. Díky svému geografickému umístění je toto letiště velmi oblíbenou základnou také pro české cestující

Medzinárodné letisko Milana Rastislava Štefánika Bratislava bylo pojmenováno po slovenském politikovi, jehož letadlo v roce 1919 havarovalo nedaleko Bratislavy. 

Toto letiště má kódové označení BTS a jeho mezinárodní kód ICAO je LZIB.

Na letišti v současné době mají základnu tyto letecké společnosti: Ryanair, WizzAir, Air Cairo, Smartwings, Air Montenegro, Aegean Airlines, TUS Airways a pak další letecké společnosti, které mají na tomto letišti nepravidelné lety. 

Z letiště je možné se letecky dostat do různých destinací Evropy, především díky nízkonákladovým aerolinkám Ryanair a Wizz Air. Od roku 2023 byla nabídka letů rozšířena například o zajímavé destinace jako je Thajsko, Vietnam nebo Dominikánská republika.

TIP: Oficiální stránky letiště Bratislava: bts.aero.

Odlety a přílety

Aktuální informace o odletech a příletech z letiště Bratislava, najdete na oficiálních stránkách letiště. Najdete zde aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Kamera Letiště Bratislava

Pokud si chcete prohlédnout aktuální pohled na letiště, můžete vyzkoušet online kamera letiště Bratislava.

Doprava na letiště

Mezinárodní letiště M. R. Štefánika Bratislava se nachází na severovýchodním okraji Bratislavy, pouhých 10 kilometrů od centra města. Adresa letiště je Ivanská cesta, 820 01 Bratislava, Slovensko. 

Autem

Cestování autem z České republiky na Slovensko je velmi jednoduché. Stačí, když se napojíte na dálnici D2, a tak se dostanete do Bratislavy. Po prvním přejezdu Dunaje se dále musíte napojit na dálniční okruh (dálnice D1). Po projetí toto okruhu můžete pokračovat směrem na exit 11 označený jako "Letisko", který vás dovede k letištnímu terminálu.

Vzdálenost z Prahy na letiště Bratislava činí 340 km, což přibližně trvá asi 3,5 hodiny jízdy. Z Brna je to pak 143 km, což obvykle zabere přibližně 1,5 hodiny.

Vlakem

Cestování do Bratislavy na hlavní nádraží je možné i vlakovým spojením. Pro cestování vlakem do Bratislavy máte možnost využít služeb jak Českých drah, tak společnosti Regiojet. Jízdenky koupíte na webu českých drah nebo na stránkách slovenských železnic www.zssk.sk, které bývají obvykle cenově výhodnější.

Autobusem

Pokud plánujete jet autobusem z Prahy nebo z Brna na hlavní nádraží Bratislava, můžete využít společnost Flixbus nebo RegioJet. Avšak je nutné počítat s tím, že cestování je zdlouhavé a komplikovanější než například vlakem. Také je nutné počítat s tím, že autobusová doprava je podstatně dražší. 

Z hlavního vlakového a autobusového nádraží na letiště Bratislava je zajištěno cestování pomocí MHD autobusů č. 61. Provoz autobusů je zajištěn po celý den.

V nočních hodinách je k dispozici noční autobusová linka N61, která spojuje letiště s hlavním vlakovým a také autobusovým nádražím.

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na letiště Bratislava autem, tak pro cestující jsou k dispozici dostatečné parkovací prostory, celkem 4 parkoviště. 

Letiště Bratislava nabízí parkování na letišti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, a to přímo u terminálu budovy letiště.

Krátkodobé parkování je možné na parkovišti P1, které je přímo před budovou terminálu.

Dlouhodobé parkování zajišťuje parkoviště P2, P3 a P4. P2 je umístěné za parkovištěm P1, což je v blízkosti terminálu, tudíž je nutné počítat s vyšší cenou parkovného. Naopak parkoviště P3 a P4 jsou vzdálenější od terminálu s výhodnou cenou pro dlouhodobé parkování.

Parkoviště P2 nabízí online rezervaci parkování. 

Parkoviště jsou venkovní, vybavená rampami, avšak nejsou hlídaná.

Mapa parkování je pod tímto odkazem a kompletní ceník parkování najdete zde

Check-in a bezpečností kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Na letišti byste měli obvykle přicházet 2 hodiny před plánovaným odletem. V tomto čase se otevírá check-in a bezpečnostní kontrola, takže si zajistěte dostatek časové rezervy. Check-in obvykle končí 40 minut před plánovaným odletem.

Odbavit se je možné tradičně nebo online. 

Některé letecké společnosti (Ryanair, Wizz Air) požadují, abyste se předem registrovali na odlet, což znamená provedení online check-inu předem. Pokud to neuděláte, check-in na letišti pro odlety společností Ryanair a Wizz Air bude zpoplatněn podle ceníku dané letecké společnosti. Online check-in lze provést na webové stránce leteckého dopravce nebo prostřednictvím aplikace v mobilu nebo tabletu

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště bts.aero najdete důležité informace jako možnosti odbavení, VIP odbavení, bezpečnostní kontrola, ale také informace o cestovních dokladech a podobně. 

Co letiště Bratislava nabízí za služby?

Na letišti najdete kvalitní a dostupné služby pro všechny cestující.

Součástí jsou obchody s různými potravinami, cukrovinkami a alkoholickými nápoji, nabídka čerstvého občerstvení v rámci restaurace s kavárnou, možnost rychlého občerstvení nebo nabídka denního tisku

Samozřejmostí je bezplatná WI-FI, dobíjecí stanice pro notebook či mobil a také samoobslužný automat Fotomat pro tisk Fotografií. 

Bankomaty a směnárny naleznete v příletovém terminálu u zavazadlových pásů. 

Letiště je perfektně připravené pro děti. Dětský koutek a místnost pro matky s dětmi jsou velmi dobře vybaveny pro všechny možné situace. 

Nezapomenutelné zážitky v Bratislavě

Bratislava je zajímavým místem, které rozhodně stojí navštívit, protože nabízí krásné památky a bohaté kulturní zážitky. 

  • Bratislavský hrad je jednou z nejznámějších památek. Hrad se pyšní bohatou historií, první zmínka o něm pochází už z počátku 10. století. Zdejší zahrady jsou úchvatné, ideální pro příjemnou procházku, a z nádvoří se navíc otevírá působivý výhled na řeku Dunaj.
  • Botanická zahrada UK Bratislava vás zaujme svým pestrým souborem rostlin a květin, mimo to, zde najdete tropické a subtropické květiny, palmy, kaktusy a další neobvyklé květiny. Nenechte si ujít ani prohlídku japonské zahrady.
  • Galeria Multium má součástí neuvěřitelné labyrinty, které jsou ze zrcadel. Při bloudění budou návštěvníci čelit optickým iluzím a dalším magickým dobrodružstvím. 
  • Bratislavské pouliční sochy jsou umístěny v historickém centru města. Tyto sochy představují oblíbená místa pro turisty a také fotografy. 
  • Grasalkovičův palác je letní palác, který najdete na Hodžově náměstí. Palác není veřejnosti přístupný, avšak si můžete prohlédnout atraktivní a velmi vkusně upravené zahrady.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace