Letiště Barcelona-EL Prat: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Barcelona-El Prat, oficiálně také nazývané Letiště Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, patří mezi druhé největší letiště ve Španělsku a zároveň jej řadíme mezi šesté nejrušnější letiště v celé Evropě. V našem článku se podíváme na praktické informace a zajímavosti, které mohou být nápomocné pro ty cestující, kteří plánují využít toto letiště při svých cestách na dovolenou nebo na pracovní lety do zahraničí.

Letiště Barcelona-EL Prat

Mezinárodní letiště Barcelona-El Prat (Barcelona-El Prat International Airport) nebo také Letiště Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, je druhé největší letiště ve Španělsku, a to konkrétně po Letišti Madrid. A zároveň je toto letiště označováno jako šesté nejrušnější a nejfrekventovanější letiště v Evropě

Toto letiště má kódové označení BCN a jeho mezinárodní kód ICAO je LEBL.

Aktuálně letiště slouží jako hlavní základna pro letecké společnosti Level, Air Nostrum a Vueling, ale také Ryanair, Eurowings, Wizz Air a další. Toto letiště zajišťuje hlavní vstupní bránu do oblíbené španělské destinace a také je důležitým přestupním bodem pro cesty do všech možných koutů Evropy a mnoha dalších destinací mimo Evropu, jako je Severní a Jižní Amerika, jihovýchodní Asie a podobně.

Mezinárodní letiště v Barceloně (Aeropuerto de Barcelona) se nachází nedaleko městečka El Prat de Llobregat, které je vzdáleno přibližně 15 až 20 kilometrů na jih od Barcelony. Proto se někdy pro toto letiště používají označení také Aeropuerto El Prat nebo Barcelona–El Prat.

Letiště má součástí Terminál 1 a Terminál 2. Tyto budovy jsou od sebe vzdáleny asi 2 km.
Pokud mezi terminály potřebujete přestoupit, musíte využít letištní kyvadlovou dopravu. Kyvadlový autobus vás dopraví na místo asi za 10 až 12 minut a vyjíždí k dalšímu terminálu každých 10 až 20 minut v závislosti na denní době. Jízda je zdarma.

Terminál 1 je hlavním terminálem, je novější a modernější a je také vzdálenější od centra Barcelony. Na terminál 1 zajíždí metro a autobusy. Terminál 1 má na starosti vnitrostátní i mezinárodní služby všech velkých leteckých společností. Terminál 2 je naopak blíž k centru Barcelony a jezdí tam metro, autobusy a také vlaky. Terminál 2 odbavuje především nízkonákladové lety. 

V Barceloně není žádný časový posun, to znamená, že čas je stejný jako u nás. 

TIP: Oficiální stránky letiště Barcelona-El Prat: aena.es nebo aeropuertobarcelona-elprat.com

Odlety a přílety

Potřebujete sledovat aktuální informace o příletech a odletech z letiště Barcelona-El Prat online a v reálném čase? Na oficiálních stránkách letiště najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště v Barceloně má spojení s metrem, železnicí a také několika městskými a dálkovými autobusovými linkami. Letiště Barcelona-El Prat se nachází asi 15 až 20 km směrem na jih od centra města. Adresa letiště je El Prat de Llobregat, (08820) Barcelona, Španělsko.

Autem

Pro nejsnadnější cestování autem použijte navigaci nebo mobilní aplikace, které vám poskytnou aktuální a přesné pokyny, jak se na letiště dostat.

Vlakem

Pro rychlou a pohodlnou dopravu z letiště do centra města je nejlepší využívat vlaky. Příměstské vlaky Renfe, konkrétně vlaková linka R2 North zajistí pohodlné cestování, které trvá asi 20 až 25 minut z letiště do centra města. Vlaková stanice se nachází na letišti u Terminálu 2. Tyto vlaky jezdí v 30 minutových intervalech a jezdí po celý den.

Metrem

Metro, konkrétně linka L9 SUD zajíždí na oba dva terminály letiště a spojuje severozápadní okraj Barcelony a končí na zastávce Zona Universitaria. Pokud se chcete z letiště dostat do centra Barcelony je nutné přestoupit na červenou linku L1 nebo modrou L5. Metro jezdí každých 10 minut.

Autobusem

Z letiště do centra a naopak z centra na letiště se můžete také dostat běžnými MHD autobusy, a to konkrétně linkou 46, která zajíždí na Terminál 1 a 2. Další alternativní linkou je speciální linka AeroBus

Cestování v noci

V nočních hodinách jsou pro cestující připraveny autobusy s linkami N16, N17 a N18, které míří z letiště do centra Barcelony a naopak.

Cestování je také možné taxíkem nebo prostřednictvím Uber či Bolt.

Na letišti jsou k dispozici mezinárodní půjčovny aut. Doporučuje se rezervace vozidla předem, výhodou je jak jistota vozidla, tak i výhodnější cena. 

Parkování na letišti

Parkování na letišti je možné krátkodobě, ale i dlouhodobě za výhodné ceny. Doporučuje se rezervace online a předem. Výhodou rezervace je zajištění místa a také výhodnější cena za parkování.

Krátkodobé parkování zajišťují parkoviště Express, které se nachází na obou terminálech. Parkování zdarma je možné pouze 15 minut, poté je nutné parkování zaplatit.

Dlouhodobé parkování na letišti je možné u obou terminálů. Na obou terminálech jsou k dispozici různá parkoviště za různé ceny.

Více informací o parkování najdete na oficiálních stránkách letiště.

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Je vhodné si předem naplánovat časovou rezervu, abyste se vyhnuli stresu a mohli si vše pohodlně zorganizovat.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Na stránkách letiště se uvádí, že pro lety mimo Schengen je doporučeno přijít na letiště alespoň 3 hodiny před plánovaným odletem, zatímco pro vnitrostátní a Schengenské lety je ideální být na letišti alespoň 2 hodiny před odletem.

Odbavit se, je možné na přepážce nebo online. Při nákupu letenky, některé letecké společnosti často poskytují zároveň možnost on-line odbavení. Vždy si však před cestou na letiště ověřte konkrétní možnosti a podmínky poskytované vaší leteckou společností. Odbavení probíhá také na přepážkách v oblasti veřejné části terminálu letiště, které jsou označeny specifickým číslem letu. Standardní odbavení na přepážkách začíná obvykle 2 až 3 hodiny před plánovaným odletem a přepážky se obvykle uzavírají 40 minut před odletem. Pozor, tyto časy mohou variabilně záviset na konkrétní destinaci a letecké společnosti.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Co letiště Barcelona nabízí za služby?

Letiště Josep Tarradellas Barcelona-El Prat nabízí mnoho kvalitních služeb pro své cestující.

Služba informace je nápomocná pro všechny cestující, a je umístěna na obou terminálech letiště. 

Na letišti najdete obchody s luxusními oděvy, kosmetikou a také suvenýry a minimarkety. Součástí jsou také plnohodnotné restaurace a rychlé občerstvení. Najdete zde také dobře zásobené lékárny. 

Na celém letišti máte možnost se připojit na Wi-Fi, která je zdarma, a je dostupná na celém areálu letiště. 

Pro nejmenší cestovatele jsou k dispozici dětské kousky, které jsou umístěny na terminálech T1 a T2 a rovnou na několika místech. 

Poštovní služby, bankomaty a směnárny jsou samozřejmostí v odletových a příletových halách. 

Nezapomenutelné zážitky v Barceloně

Barcelona, největší a hlavní město Španělska, je významným centrem cestovního ruchu a obchodu. Díky své výborné infrastruktuře je zde kompletní nabídka pro všechny typy cestovatelů. V Barceloně naleznete zajímavá místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Nabízíme jen zlomek míst, které můžete navštívit. 

 

 

 

  • Picasso Museum je obrovské muzeum, ve kterém naleznete více než 4000 uměleckých děl významného malíře Pabla Picassa.
  • La Barceloneta představuje jednu z nejznámějších a nejkrásnějších pláží v Barceloně. 
  • Casa Milá je jeden z nejslavnějších modernistických domů, který má na svědomí známý architekt Antonio Gaudí.
  • La Sagrada Familia je neuvěřitelná katedrála a také jedna z nejoriginálnějších církevních staveb světa

 

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace