Letiště Palma de Mallorca: Praktické informace pro cestující

Palma de Mallorca (PMI) je jediným mezinárodním letištěm na španělském ostrově Mallorca ve Středozemním moři a patří mezi ty nejfrekventovanější letiště ve Španělsku. V tomto článku se zaměříme na důležité informace a zajímavosti, které mohou být nápomocné pro ty, kteří plánují využít toto letiště při svých dovolených nebo pracovních cestách do zahraničí.

Letiště Palma de Mallorca 

Mezinárodní letiště Palma de Mallorca neboli Aeroport de Palma de Mallorca je třetím největším letištěm ve Španělsku, a díky své oblíbenosti se řadí i mezi ty nejznámější a nejvíce frekventované letiště v Evropě. Toto letiště má kódové označení PMI a jeho mezinárodní kód ICAO je LEPA.

Letiště se nachází na jihu ostrova Mallorca, asi 10 km východně od centra hlavního města Palma de Mallorca. Letiště sousedí s malebným přímořským letoviskem Can Pastilla, což znamená výhodnou polohu a snadný přístup pro cestující.

V současnosti na tomto letišti operuje celkem asi 65 leteckých společností, ty létají do více než 144 destinací po celém světě. Největší počet letů je vnitrostátních, dále do Británie, Německa a dalších států Evropy. 

Letiště má součástí pouze jeden terminál, který je rozdělen na různé letištní haly a je velmi dobře organizován. Letiště je domovem různých leteckých společností, jako je Air Europa, Vueling, Ryanair, WizzAir, EasyJet a další známé letecké společnosti. 

V Palma de Mallorca není žádný časový posun, to znamená, že čas je stejný jako u nás. 

TIP: Oficiální stránky letiště Palma de Mallorca: palmaairport.info.

Odlety a přílety

Potřebujete sledovat aktuální informace o příletech a odletech z letiště Palma de Mallorca online a v reálném čase? Na oficiálních stránkách letiště najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště Palma de Mallorca se nachází východně, asi 10 km od centra města. Adresa letiště je Son Sant Joan, 07611 Palma de Mallorca, Baleárské ostrovy, Španělsko

Autem

Pro nejsnadnější cestování autem použijte navigaci nebo mobilní aplikace, které vám poskytnou aktuální a přesné pokyny, jak se na letiště dostat z různých destinací.

Autobusem

Pro přepravu z letiště do nejbližších měst, a naopak je k dispozici služba dopravního podniku EMT, který provozuje autobusovou dopravu. Nejbližší zastávka na letišti se nachází asi 50 metrů od příletové haly. Pro cestování z letiště do centra města Palma de Mallorca využijte autobusovou linku A1. Tyto autobusy jezdí každých 12 až 15 minut. Autobusy linky A2 jsou naopak určeny pro místa Can Pastillas, Les Meravelles a S´Arenal.

TIP: Na některých diskuzních fórech se doporučuje, vystoupit jednu zastávku před letištěm. Letiště má u autobusů příplatky, které jsou hodně vysoké.

Cestování v noci

V nočních hodinách nejezdí žádné autobusové spoje. Cestování je proto možné taxíkem nebo prostřednictvím Uber

Na letišti naleznete několik mezinárodních autopůjčoven. Pokud máte o tuto službu zájem, doporučujeme si předem vozidlo rezervovat, můžete tak dostat i výhodnější nabídku včetně ceny. 

Parkování na letišti

Na letišti Palma de Mallorca je několik možností parkování. Provozovatel letiště nabízí parkování na obrovském vícepodlažním parkovišti, které je naproti hlavní budovy terminálu. Rezervace parkování předem zajišťuje dostupnost parkovacího místa a zajišťuje výhodnější ceny.

Krátkodobé parkování je možné rovnou na dvou Express parkovištích. Jedno se nachází přímo před příletovou halou, druhé je těsně před odletovou halou. Parkoviště Express jsou dobrou volbou při vyzvedávání nebo vysazování cestujících. Prvních 10 minut je zdarma.

Dlouhodobé parkování je zajištěno na vícepodlažním parkovišti, které se nachází přímo naproti hlavní budovy terminálu. Na tomto parkovišti jsou parkovací místa zajištěna na podlažích 2, 3, 5 a 6. Na úrovni 4 najdete prvotřídní parkoviště, kde je zajištěn přímý přístup k odletům přes vzdušný most.

Pokud hledáte soukromá parkoviště na letišti Palma de Mallorca můžete si rezervovat svoje soukromé parkování pod tímto odkazem

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Na letišti byste se měli dostavit alespoň 2 až 3 hodiny před plánovaným odletem. V tomto čase se otevírá check-in a bezpečnostní kontrola, takže si zajistěte dostatek časové rezervy. Check-in obvykle končí 40 minut před plánovaným odletem.

Odbavit se, můžete na přepážce nebo online. Při nákupu letenky, některé letecké společnosti často poskytují zároveň možnost on-line odbavení. Vždy si však před cestou na letiště ověřte konkrétní možnosti a podmínky poskytované vaší leteckou společností. Odbavení probíhá také na přepážkách v oblasti veřejné části terminálu letiště, které jsou označeny specifickým číslem letu. Standardní odbavení začíná obvykle 2 až 3 hodiny před plánovaným odletem a přepážky se uzavírají obvykle 40 minut před odletem. Pozor, tyto časy mohou variabilně záviset na konkrétní destinaci a letecké společnosti.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola, která je umístěna ve 4. patře budovy hlavního terminálu. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Co letiště Palma de Mallorca nabízí za služby?

Toto letiště nabízí mnoho kvalitních a rozšířených služeb pro své cestující.

Samozřejmostí je Wi-Fi, na kterou je možné se připojit zdarma a také v celém areálu letiště. Nechybí ani zásuvky pro nabíjení telefonů nebo jiných chytrých zařízení.

Na letišti také najdete obchody, minimarkety a možnost rychlého občerstvení. Součástí jsou také plnohodnotné restaurace, kavárny a lékárna.

Pro nejmenší cestovatele jsou k dispozici dětské kousky, které jsou umístěny hned na několika místech v areálu letiště.

Bankomaty a směnárny jsou umístěny v odletových a příletových halách. Díky nepříliš výhodnému kurzu, se doporučuje raději peníze z bankomatu vybrat. 

Dále zde najdete poštovní služby, informační stánky a lékařskou službu.

Nezapomenutelné zážitky v Palma de Mallorca

Palma de Mallorca nabízí nezapomenutelná místa, která musíte rozhodně navštívit.  

  • Palma Aquarium se pyšní jedním z největších akvárií ve Španělsku. Zahrnuje více než 8000 mořských tvorů a více než 700 druhů ryb. 
  • Katedrála Panny Marie je gotická stavba, která má obrovské rozměry a úchvatné výhledy na okolní krajinu. Patří mezi jednu z nejvýznamnějších památek na tomto ostrově.
  • Cala Mayor je krásná oblázková pláž, která nabízí poutavý pohled na průzračnou vodu Středozemního moře. 
  • Castell de Bellver je zámek, který byl postaven ve 14. století a sloužil jako královský palác, vojenská pevnost a zároveň i jako vězení.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace