Letiště Pardubice: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Pardubice je jak civilní, tak i vojenské letiště, které leží nedaleko města Pardubice. Letiště slouží k leteckému provozu po celý rok. V tomto článku se zaměříme na praktické informace a zajímavosti, které by mohly zaujmout každého, kdo se rozhodně využívat toto letiště ke svému cestování na dovolenou.

Letiště Pardubice

Regionální letiště Pardubice je se smíšeným provozem, zahrnujícím civilní i vojenské lety, a disponuje statusem veřejné mezinárodní letiště. Toto letiště má kódové označení PED a jeho mezinárodní kód ICAO je LKPD.

Díky své geografické lokalitě je pardubické letiště vhodné pro cestování z různých koutů České republiky. Město Hradec Králové je od letiště vzdáleno necelých 27 km, Praha přibližně 120 km a Brno 145 km.

Letiště nabízí nejčastěji létání s Ryanair, a to až 2krát týdně do Španělska, konkrétně do Alicante. V sezóně je pak dostupných několik letů do Egypta, Řecka, Turecka nebo Tunisu. Celou mapu destinací najdete na oficiálních stránkách letiště. 

TIP: Oficiální stránky letiště Pardubice: airport-pardubice.cz

Odlety a přílety

Pokud potřebujete zjistit aktuální informace o odletech a příletech z letiště Pardubice, můžete navštívit hlavní stránku letiště. Najdete zde aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Pardubické letiště se nachází asi 5 km od centra města. Adresa letiště je Pražská 179, Popkovice, 530 06 Pardubice.

Autem

Pardubické letiště je díky svému umístění snadno dostupné jak z Prahy, tak i z dalších částí České republiky. Pro cestování na letiště využijte dálnici D11

Cestování autem z Prahy na letiště trvá asi 45 minut, z Brna je nutné počítat se 2 hodinami a z Ostravy je cesta vzdálená asi 2 hodiny a 45 minut.

Vlakem

Pokud se rozhodnete cestovat vlakem, tak nejvýhodnější jízdenky na vlak jsou k dispozici u společnosti RegioJet. Cena jízdenky z Prahy do Pardubic se pohybuje kolem 120 až 150 Kč. Vlakem je možné se dostat do Pardubic na hlavní nádraží také prostřednictvím Českých drah nebo společností Leo Express. 

Vlakem z Prahy do Pardubic cesta zabere asi 55 minut, z Brna asi 1,5 hodiny, z Ostravy je nutné počítat až 2,5 hodiny. 

Díky výhodné geografické poloze města je cesta vlakem do Pardubic velmi pohodlná a možná z různých koutů České republiky.

Autobusem

MHD, autobusová linka č. 90 zajišťuje přímé spojení k terminálu mezi hlavním vlakovým a autobusovým nádražím a letištěm bez zastávky, přičemž doba jízdy je okolo 10 minut. Tato zastávka se jmenuje Letiště terminál.

Jízdní řád MHD je přizpůsobený s letovým řádem jediné pravidelné letecké linky z letiště Pardubic. MHD autobusy odjíždí z nádraží vždy 120 a 150 minut před plánovaným odletem všech pravidelných letů. Naopak, z letiště vyjíždí vždy 30 a 60 minut po příletu, a autobusy jsou připraveny čekat i na zpožděné přílety. Tyto linky jezdí po celý den.

Pokud hledáte jiné spojení, tak další možností je využít linky autobusů číslo 8, 14, 23, 24 a 88, které dojíždějí na zastávku „K Letišti“, která je umístěna přibližně asi 900 metrů od budovy terminálu. Tyto linky jsou v provozu také po celý den.

Noční doprava z letiště nebo naopak na letiště není k dispozici, protože na pardubickém letišti v noci nepřistávají ani neodlétají žádná letadla. Pokud budete potřebovat dostat se na letiště Pardubice v noci, doporučuje se využít taxi.

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na letiště Pardubice autem, tak pro cestující jsou k dispozici 2 dostatečně velká parkoviště. Obě dvě parkoviště jsou zdarma a není nutná žádná rezervace parkovacích míst předem. 

Letiště Pardubice nabízí parkování na letišti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, a to přímo u terminálu budovy letiště.

Kiss & Ride neboli krátkodobé parkování je vhodné ty, co chtějí zaparkovat své vozidlo jen na malou chvíli. K dispozici jsou parkovací místa přímo před hlavní budovou terminálu. Parkovací doba je maximálně 20 minut.

Pro dlouhodobé parkování je k dispozici velká odstavná plocha s kapacitou až 1200 parkovacích míst. Toto parkoviště se nachází přibližně 100 metrů od hlavní budovy terminálu.

Check-in a bezpečností kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. 

Odbavit se je možné tradičně nebo online. U letecké společnosti Ryanair je nutné odbavení předem. U cestujících je vyžadováno, aby provedli své vlastní odbavení buď přímo na webových stránkách společnosti Ryanair nebo prostřednictvím mobilní aplikace, která je k dispozici pro platformy Android a iOS. Cestující, kteří nebudou online odbaveni, mohou být odbavení za poplatek na letišti.

Všechny lety využívají společný terminál. Po absolvování bezpečnostní kontroly se nachází odletové brány směřující do zemí Schengenského prostoru. Za nimi následuje pasová kontrola, která vede k odletovým branám pro destinace mimo Schengenský prostor.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště airport-pardubice.cz najdete důležité informace jako letový řád, možnosti odbavení, ale také služby na letišti.

Co letiště Pardubice nabízí za služby?

Letiště Pardubice nabízí nejdůležitější služby pro své cestující.

Pokud požadujete balení zavazadel do fólie, proti zničení a možnému poškození, je to možné, za příplatek 100 Kč za jedno zavazadlo. 

Najdete zde jak obchody s kosmetikou, alkoholickými nápoji tak i jiné drobné zboží. Součástí je také rychlé občerstvení ve veřejné, tak i neveřejné části terminálu. 

Pro děti je připraven dětský koutek, a to v Gate 2. 

Po celém areálu letiště se můžete snadno a zdarma připojit na WI-FI

Nezapomenutelné zážitky v Pardubicích

Pokud máte čas, doporučujeme vám projít si památky v Pardubicích. V Pardubicích najdete několik zajímavých památek a míst k návštěvě:

  • Zámek Pardubice je historický zámek s renesanční a barokní architekturou. Zde můžete objevit místní historii a umění.
  • Pernštýnské náměstí je hlavní náměstí v centru města s historickými budovami a atmosférou. 
  • Historické centrum a procházka tímto historickým centrem města vás zavede kolem malebných uliček, náměstí a historických budov.
  • Kostel svatého Bartoloměje je kostel s vysokou věží a zajímavým interiérem. Byl postaven na začátku 16. století. 

Zelená brána je další dominantou Pardubic, která se tyčí nad Pernštýnským náměstím.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace