Letiště Paříž Charles de Gaulle: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Paříž Charles de Gaulle je největší letiště u Paříže a patří mezi druhé největší letiště v Evropě. Letiště je klíčovým bodem pro cestování nejen po Evropě, ale i do dalších destinací po celém světě. V tomto článku se podíváme na praktické informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaši cestu.

Letiště Paříž Charles de Gaulle

Letiště Charles de Gaulle v Paříži, známé také jako letiště Roissy, patří mezi největší letecké komplexy v Paříži a je považováno za druhé největší letiště v Evropě. Toto letiště slouží jako hlavní spojovací bod pro leteckou dopravu mezi Paříží a zbytkem světa. Jeho název je odvozen od významného francouzského politika.

Toto obrovské letiště je propojeno s městem Paříž pomocí příměstské linky RER B, vysokorychlostního vlaku TGV, prostřednictvím dálnice a několika autobusových spojů a taxíků. Letiště Charles de Gaulle bylo jedním z prvních v Evropě, které zavedlo tento integrovaný dopravní systém.

Letiště se nachází přibližně 25 km od centra Paříže. Letiště má kód IATA: CDG a ICAO: LFPG.

Na letišti operují různé letecké společnosti, ovšem největší základnu zde mají Air France a EasyJet.

Letiště má k dispozici 3 velké terminály, které jsou rozloženy celkem v 9 budovách. Podrobný přehled a rozdělení aerolinek podle jednotlivých terminálů najdete na webu letiště parisaeroport.fr

Všechny tři terminály jsou propojeny pomocí letištního automatického vláčku nazvaného „CDG VAL“. Tento vláček jezdí zdarma a jezdí každé 4 minuty. Vlak CDG VAL jezdí pouze v tzv. "landside" oblasti, což znamená ve veřejné části letiště. V tranzitní zóně, tedy k Terminálu 2G se dostanete pomocí kyvadlových autobusů, které obsluhují jak veřejnou, tak i tranzitní část letiště.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Paříž Charles de Gaulle: parisaeroport.fr.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Paříž Charles de Gaulle můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 30 km od centra hlavního města Paříž. Letiště je na adrese: Aéroport Paris-Charles-de-Gaulle, Roissy Airport. 

Autem

Na letišti jsou sice k dispozici autopůjčovny, ale je výhodnější zvážit využití veřejné dopravy, která je efektivně propojená a může být cenově výhodnější cenovou alternativou. Autopůjčovny nabízí pronájem auta průměrně okolo 50 až 100 EUR za jeden den.

Paříž, jako hlavní město, je velmi populární mezi turisty a často velmi rušné. Proto se nedoporučuje cestovat autem do této destinace a je lepší využít veřejné dopravy. 

Autobusem

Letiště je s autobusy dobře propojeno. Můžete využití autobusy MHD jako cenově dostupnější alternativu. Linky 350 a 351 nabízejí jízdu za 2,10 EUR. 

Další alternativou jsou autobusy společnosti RoissyBus, které nabízí přepravu za 16,20 EUR. RoissyBus vás doveze na zastávku Paris Opéra a je k dispozici od 6:00 do 00:30, autobusy jezdí každých 15 až 30 minut. Jízdenku si můžete zakoupit buď v automatech na letišti, nebo u řidiče. Toto spojení je považováno za jedno z nejdražších. 

Pokud chcete jet do jiných destinací ve Francii můžete využít autobusy Flixbus

Vlak RER

Jako nejrychlejší alternativa slouží vlak RER, který je k dispozici na terminálech 1 a 2. Linka B vás zaveze buď na nádraží Gare du Nord nebo k Notre Dame. Cesta do centra Paříže trvá přibližně 40 minut a vlakové spoje vyjíždějí každých 5 až 10 minut. Provoz vlaků je od 5:30 do 23:50. Jízdenky zakoupíte v automatech za 11,45 EUR a platit můžete také kartou.

Taxi

Speciální státní Taxi je umístěno před každým terminálem. Je možné také využít Bolt nebo Uber. Ceny z letiště do centra města se pohybují okolo 55 až 65 EUR. Ceny prostřednictvím Uber či Bolt jsou podobné. 

Doprava v noci

V noci se z letiště můžete dostat k nádraží Gare de l’Est prostřednictvím autobusů, a to pomocí linek N140 a N143. Tyto linky jezdí každou hodinu a jízdenka vás vyjde na 2,10 EUR.

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě i dlouhodobě. Pro cestující s vlastním vozem je vhodné rezervovat si místo předem online pro výhodnější tarify. Parkování je zde poměrně drahé, zaparkovat auto na jeden den může dosáhnout až ceny 40 EUR.

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti až 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště parisaeroport.fr najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Paříž Charles de Gaulle nabízí za služby?

Na letišti Paříž Charles de Gaulle se cestujícím nabízí široká škála služeb:

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Pro pohodlí cestujících je k dispozici bezplatné Wi-Fi připojení po celém letišti. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny pro snadné nabíjení elektronických zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Letiště nabízí široký výběr obchodů, od suvenýrů až po luxusní zboží. Najdete zde také supermarkety. Restaurace a rychlé občerstvení pak nabízejí rozmanité mezinárodní pokrmy. 

Lékárny: Lékárny jsou umístěny na všech terminálech. 

Bankomaty: V příletových halách letiště jsou umístěny bankomaty, které poskytují finanční kompletní služby pro cestující.

Směnárny: Na letišti je k dispozici až 10 poboček směnáren. 

Úschova zavazadel: Pro ty, kteří si přejí uložit svá zavazadla, je k dispozici služba úschovy zavazadel. Tato služba je dostupná denně od 6:30 do 21:30, za jedno zavazadlo zaplatíte okolo 10 až 14 EUR dle velikosti na 12 hodin. Na celý den, to znamená na 24 hodin zaplatíte úschovu zavazadla 15 až 18 EUR.

Součástí letiště jsou fontánky s pitnou vodou, která je zdarma. Ve všech třech terminálech také najdete kuřárny a dětské koutky pro děti.

Nezapomenutelné zážitky v Paříži

Paříž, město které, nabízí nekonečné možnosti pro nezapomenutelné zážitky. Od procházek po romantických nábřeží Seiny až po obdivování ikonických památek jako Eiffelova věž či Louvre, Paříž láká každého. Přidání ochutnávání exkluzivní francouzské kuchyně do mixu dělá z návštěvy tohoto města nezapomenutelnou zkušenost. 

  • Eiffelova věž: Eiffelova věž vznikla v roce 1889 jako součást světové výstavy Universelle a oslavující 100. výročí Velké francouzské revoluce. S výškou 324 metrů se stala ikonou města a architektonickým divem, které každoročně přitahuje miliony návštěvníků.
  • Louvre: Muzeum Louvre je světoznámé centrum umění, domovem slavného obrazu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho a mnoha dalších uměleckých pokladů. 
  • Notre-Dame: Notre Dame de Paris patří mezi nejstarší gotické katedrály na světě. Tato stavba vznikla v 11. století a je zasvěcena Panně Marii. Výhled z katedrály nabízí její věže, což je impozantní výhled na panorama Paříže.
  • Vítězný oblouk: Největší vítězný oblouk na světě, vznikl v roce 1806 jako symbol Napoleonových vítězství. Jeho impozantní silueta nabízí návštěvníkům nezapomenutelný výhled na celou Paříž z panoramatické terasy. Pod obloukem se nachází hrob neznámého vojína a věčný plamen jako symbol obětí ve jménu Francie.
  • Lucemburské zahrady: V srdci Paříže se rozkládá park, který slouží jako oblíbené místo místních obyvatel pro odpočinek a relaxaci. Lucemburský palác s okolní zahradou byl postaven za vlády Marie Medicejské v první polovině 17. století. Jeho rozsáhlé pozemky hostí rozmanité rostliny, jako jsou jilmy, ovocné stromy a půvabné květinové záhony
  • Moulin Rouge: Moulin Rouge, umístěný v samotném srdci Paříže, je legendární kabaret, který láká návštěvníky z celého světa. Tento symbolický podnik je známý svými ohromující Cancan vystoupeními. Můžete zde zažít večer plný hudby, tance a dechberoucích kostýmů.

 

 

 

 

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace