Letiště Sardinie Cagliari: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Cagliari na Sardinii je dalším důležitým uzlem pro cestování na tomto ostrově v Itálii. Toto letiště je klíčovým bodem pro cestování nejen v Evropě, ale také do dalších destinací po celém světě. V tomto článku se zaměříme na užitečné informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaše cestovní plány.

Letiště Sardinie Cagliari

Mezinárodní letiště Cagliari, nazývané také Mezinárodní letiště "Mario Mameli" Cagliari Elmas, je hlavní a největší letiště na italském ostrově Sardinie. Název letiště je odvozen od italského pilota Maria Mamelie, který padl během italsko-etiopské války. 

Mimo pravidelné vnitrostátní a nízkonákladové spoje je letiště v letní sezóně populární destinací pro charterové a dovolenkové lety.

Toto letiště slouží jako hlavní základna pro nízkonákladové aerolinky jako Ryanair a Volotea, což nabízí až 30 přímých letů do celé Evropy. 

Letiště se nachází asi 10 km severně od centra města Cagliari. Letiště má kód IATA: CAG a ICAO: LIEE.

Letiště má jeden terminál, který je moderní a velmi prostorný. O letních prázdninách je nutné počítat s tím, že je zde velmi rušno. Letiště je otevřeno 24 hodin denně. 

TIP: Oficiální webové stránky letiště Sardinie Cagliari: sogaer.it.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Cagliari můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 10 km severně od města Cagliari. Letiště je na adrese: Via dei Trasvolatori, 09067 Elmas CA, Itálie.

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Průměrně se cena může vyšplhat až ke 100 EUR za jeden den. Doporučuje se využívat také veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově vychází velmi dobře. 

Autobusem

Autobusem z letiště směrem do centra města se můžete přesunout pomocí autobusové linky 160, která jezdí pravidelně od 8:00 do 23:30. Jízdenka stojí okolo 0,67 EUR. Autobusová zastávka je umístěna přímo před příletovým terminálem a autobus odjíždí pravidelně každých 30 minut.

Na letiště také zajíždí autobusové linky 501, 747, ale tyto autobusy jezdí pouze jednou nebo dvakrát denně. Tyto jízdenky je možné zakoupit v trafice v příletové hale. 

Vlakem

Cestování vlakem je považováno za jedno z nejlevnějších spojení. Vlaky jezdí od společnosti Trenitalia. Zastávka se nazývá "Elmas Aeroporto", což je asi 5 minut chůze od terminálu letiště. Vlaky jezdí každých 10 až 30 minut a v časovém rozmezí od 5:30 do 21:00. Vlaky zastavují na hlavním nádraží v Cagliari. Cesta z letiště na hlavní nádraží trvá asi 10 minut. Jízdenka stojí okolo 1,30 EUR. 

Zastávku "Elmas Aeroporto" u letiště můžete také využít na cestování do všech větších měst Sardinie.

Taxi

Speciální státní Taxi je umístěno před příletovou halou. Je možné také využít Bolt nebo Uber. Ceny z letiště do centra města se pohybují okolo 17 EUR. 

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra hlavního města Sardinie prostřednictvím autobusu č. 160. Pro jistotu se doporučuje využít služeb Taxi, Bolt nebo Uber.

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě i dlouhodobě. Pro cestující s vlastním vozem je vhodné rezervovat si místo předem online pro výhodnější tarify. K dispozici jsou 4 parkoviště. Cena parkování na 7 dní vyjde asi na 7 EUR denně.

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště madeiraairport.pt najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Sardinie Cagliari nabízí za služby?

Letiště Cagliari nabízí různé služby.

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Na letišti je k dispozici bezplatné Wi-Fi připojení prostřednictvím Wifi Cagliari Airport. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny na celém letišti pro pohodlné dobíjení elektronických zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Letiště nabízí široký výběr obchodů od suvenýrů po luxusní zboží. K dispozici jsou také kosmetika, místní produkty a hračky. Restaurace a rychlé občerstvení servírují široký sortiment mezinárodních pokrmů. 

Lékárna: Lékárna je ve veřejné části letiště. 

Bankomaty: V příletové a odletové hale jsou k dispozici bankomaty.

Směnárny: Směnárna je umístěna v letištní hale. 

Úschova zavazadel: V příletové části terminálu je možnost využít služby úschovy zavazadel.

Samozřejmostí je také kuřárna. Pobočku pošty a dětský salonek zde bohužel chybí. 

Nezapomenutelné zážitky na Sardinii

Na Sardinii je mnoho zajímavých míst a aktivit, které stojí za to prozkoumat. Zde je několik tipů.

  • Costa Smeralda: Tato oblast na severovýchodním pobřeží Sardinie je známá svými nádhernými plážemi, azurovým mořem a luxusními letovisky, které nabízí nekonečný odpočinek a relaxaci.
  • La Maddalena: La Maddalena je národní park současně se sedmi půvabnými malými ostrovy. Tento úžasný komplex zahrnuje ostrovy La Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi a další menší ostrůvky. Nachází se zde nejkrásnější pláže s tyrkysovou vodou. Nejznámější z nich je „Spiaggia Rosa“ (Růžová pláž) na ostrově Budelli, která láká turisty z celého světa.
  • Porto Flavia: Porto Flavia je ohromující přístav posazený ve skále na Sardinii. Nachází se na východním pobřeží ostrova a proslavuje se svými dramatickými útesy, průzračnou vodou a krásnou přírodou. Procházka přístavem nabízí úžasný výhled na ostrůvek Pan di Zucchero.
  • Bosa: Bosa je krásně barevné město, které se nachází v provincii Oristano. Toto město je velmi oblíbenou turistickou zastávkou. 
  • Capo San Marco: Capo San Marco se nachází v severozápadní části Sardinie v Itálii. Je to výběžek, který má součástí maják a několik rozbitých budov. Výhled na moře, čistá voda, tento pohled vás jistě okouzlí.
  • Potápění a šnorchlování: Podmořský svět Sardinie je plný života a barevných korálových útesů. Mnoho míst nabízí možnost potápění nebo šnorchlování.
  • Festivaly a trhy: Navštivte tradiční sardinské festivaly a trhy, kde můžete ochutnat místní produkty a zažít autentickou atmosféru ostrova.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace