Letiště Dublin: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Dublin je hlavním leteckým uzlem v Irsku, který má zásadní význam pro cestování. Slouží jako klíčový bod spojení nejen v Evropě, ale i s dalšími destinacemi po celém světě. V tomto článku se zaměříme na užitečné informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaše cestovní trasy.

Letiště Dublin

Mezinárodní letiště Dublin Airport je největším letištěm v Irsku a je hlavní základnou irské letecké společnosti Aer Lingus a základnou největší evropské nízkonákladové společnosti Ryanair. 

Letiště se nachází ve městě Collinstown v hrabství Fingal v Dublinu a funguje pod společností Dublin Airport Authority. Letiště je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů nejen v Irsku, ale i v celé Evropě.

Letiště se nachází v městě Collinstown asi 10 km severně od centra města Dublin. Letiště má kód IATA: DUB a 4-místný kód ICAO: EIDW.

Dublinské letiště je moderní, rozsáhlé a velmi prostorné. V areálu letiště jsou umístěny dva terminály, které jsou v těsné blízkosti, oddělené pouhých 5 minut chůze. Terminály jsou propojeny jak vnitřním prostředím, tak i tranzitní zónou, což umožňuje pohyb mezi nimi bez nutnosti opouštět vnitřní prostor. Tyto terminály jsou rozděleny podle jednotlivých leteckých společností. 

TIP: Oficiální webové stránky letiště Dublin: dublinairport.com.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Dublin můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází ve městě Collinstown asi 10 km severně od centra města Dublin. Letiště je na adrese: Dublin Airport Gate 106, Airport ED, Republic of Ireland.

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Průměrně se cena může vyšplhat od 50 až ke 100 EUR za jeden den. Doporučuje se využívat také veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově vychází velmi dobře. 

Autobusem

Nejlepším a nejlevnějším způsobem, jak se dostat z letiště do centra města a zpátky, je autobusem. Linky č. 16 a 41 mají zastávky asi 200 metrů od terminálů. Linka č. 16 je v provozu denně od 7:00 do 00:30, zatímco linka č. 41 funguje nonstop. Autobusy jezdí v pravidelných intervalech každých 10 minut.

Pokud potřebujete rychlé spojení s centrem Dublina, je zde linka 747 Airlink, která je v provozu od 4:45 do 23:30 s frekvencí asi 10 až 15 minut.

Společnost Terravision provozuje autobusy každý den od 4:40 do 00:35 s intervaly 10 minut.

Pokud se vydáte do centra s autobusy Aircoach, linka č. 700 vás tam dopraví za zhruba 30 až 35 minut.

Taxi

Na letišti najdete možnost cestování prostřednictvím Taxi, Uber nebo Bolt. Taxi je zde obvykle zastoupeno ve větší míře. Ceny se pohybují od 33 do 45 EUR.

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra Dublinu, a naopak prostřednictvím Taxi, Bolt nebo Uber. Ceny jsou v noci vyšší okolo 45 až 50 EUR.

Parkování na letišti

Na letišti je možné parkovat krátkodobě, ale i dlouhodobě, s doporučením rezervace, kterou je nutné provést nejpozději 3 hodiny před plánovaným příjezdem.

Pro krátkodobé parkování jsou k dispozici parkoviště před terminály 1 a 2, s cenou 3 EUR za hodinu parkování.

Dlouhodobé parkování je k dispozici na vyhrazených parkovištích asi 5 minut chůze od terminálů. Cena parkování za jeden den se pohybuje mezi 8,50 až 10,50 EUR v závislosti na vybraném parkovišti.

Informace o parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště dublinairport.com najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Dublin nabízí za služby?

Letiště Dublin nabízí různé služby.

Wi-Fi a nabíjecí stanice jsou na letišti k dispozici. Můžete se připojit k bezplatné síti Dublin Airport Wi-Fi, neomezeně. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny po celém letišti, aby bylo snadné nabíjet elektronická zařízení.

Co se týče obchodů, restaurací a rychlého občerstvení, letiště nabízí širokou škálu možností, od suvenýrů až po luxusní zboží. Najdete zde také kosmetiku, místní produkty a hračky. Restaurace a rychlé občerstvení servírují rozmanitou nabídku mezinárodních pokrmů, které najdete jak na terminálu 1, tak na terminálu 2.

Lékárna se nachází na terminálu 1, hned po bezpečnostní kontrole.

Bankomaty jsou k dispozici jak v příletové, tak v odletové hale.

Směnárna se nachází v letištní hale.

Pokud potřebujete úschovu zavazadel, můžete využít služeb úschovny, která je dostupná na třech místech: na terminálu 1 v příletové části a odletové části, a také na terminálu 2 v odletové části. Cena této služby je 15 EUR za jeden den.

Nezapomenutelné zážitky v Dublinu

Dublin nabízí spoustu zajímavých míst a aktivit, které rozhodně stojí za návštěvu. Co třeba pár tipů?

  • St Patrick's Cathedral: St Patrick's Cathedral je dominantou a zároveň největší katedrálou v Irsku. Katedrála byla postavena před více než 800 lety. Je to krásná impozantní stavba se zajímavou minulostí.
  • Guinness Storehouse: V roce 1759 začala v pivovaru St. James' Gate produkce slavného piva Guinness. Při prohlídce tohoto historického pivovaru se seznámíte s jeho fascinující historií a procesem výroby piva. Ten to pivovar mimo to nabízí také krásný výhled na město Dublin.
  • Trinity College: Irská univerzita Par Excellence vznikla v roce 1592 a její kampus ve středu Dublinu je ohromující. Trinity College není jen považována za vynikající vzdělávací instituci, ale také za špičkové mezinárodní centrum v oblasti nanotechnologií, imunologie a inženýrství. 
  • St Stephen's Green Park: V srdci Dublinu se rozprostírá obrovský Městský park, zabírající plochu přibližně 22 akrů. Sousedí s některými z nejpopulárnějších ulic města, jako jsou Grafton Street a Merrion Street. Tento impozantní park láká svou krásou a klidem a slouží jako domov široké škále rostlin a zvířat.
  • Dublin Zoo: V Phoenix Parku se nachází Dublinská zoo, což je největší svého druhu v Irsku a jedna z historicky nejstarších na světě. Zoo je domovem více než 400 zvířat, z nichž mnoho patří mezi vzácné nebo ohrožené druhy. 
  • Jameson Distillery: Jameson Distillery Bow St. představuje původní místo, kde byla irská whisky Jameson destilována až do roku 1971. Tato palírna je živým důkazem bohaté historie a tradice irského destilátu. Připojte se k prohlídce palírny a prozkoumejte tajemství výroby tohoto vynikajícího nápoje, který se pyšní mezinárodním uznáním. 
  • Temple Bar: Temple Bar, jedna z ikonických hospod v Dublinu, která se těší vysoké reputaci nejen díky své poloze, ale i díky bohaté nabídce. S více než 450 vzácnými druhy whisky, což představuje největší sbírku v celém Irsku, je toto místo rájem pro milovníky této lahodné destilace.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace