Letiště Kodaň: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Kodaň (Kastrup) je považováno za jedno z největších a nejmodernějších letišť v Evropě. Je dalším velmi významným leteckým uzlem v Evropě, který je důležitý pro cestování jak v rámci Evropy, tak i do dalších destinací po celém světě. V následujícím článku se zaměříme na užitečné informace, které vám usnadní orientaci a plánování vašich cestovních tras.

Letiště Kodaň

Letiště Kodaň Kastrup je největším letištěm ve Skandinávii a zároveň hlavním leteckým uzlem pro Dánsko a jižní Švédsko. Je situováno na ostrově Amager poblíž mostu Oresund, který propojuje Dánsko a Švédsko. 

Na letišti v Kodani najdete širokou škálu leteckých společností, což přispívá k cenové dostupnosti a také výhodnosti letenek do celé Evropy. Zastoupené jsou tu aerolinky jako SAS, Ryanair, Norwegian, Wizz Air a easyJet a další.

Letiště se nachází na ostrově Amager, asi 10 km jižně od centra Kodaně. Letiště má kód IATA: CPH a 4-místný kód ICAO: EKCH.

Letiště v Kodani má součástí 2 terminály. Terminál 2 a terminál 3 jsou aktuálně provozu. V minulosti býval součástí také terminál Go, který byl pro nízkonákladové aerolinky, ovšem v dnešní době již nefunguje. 

Terminál 2 obsluhuje všechny letecké společnosti s výjimkou těch, které mají své odbavovací prostory na terminálu 3.

Terminál 3 je domovem leteckých společností, Air Baltic, Alsie Express, DAT - Danish Air Transport, SAS, Icelandair, TAP Air Portugal a Wideroe.

Letiště je otevřeno nonstop, a tak přenocování je možné. Přesun mezi terminály je možný a trvá asi 15 až 20 minut. 

TIP: Oficiální webové stránky letiště Kodaň: cph.dk.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Kodaň navštivte oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází na ostrově Amager, asi 10 km jižně od centra Kodaně. Letiště najdete na adrese: Lufthavnsboulevarden 6, 2770 Kastrup, Dánsko.

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Automobil je vhodné rezervovat předem. Průměrně se cena může vyšplhat od 200 až 300 DKK za jeden den. Doporučuje se také využívat veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově vychází velmi dobře. 

Autobusem

Tradiční cestování autobusy z letiště do centra města zajišťují autobusové linky 5C. Cesta trvá okolo 40 minut. Autobusy jezdí pravidelně každých 10 minut a jízdenka stojí okolo 30 DKK, což je asi 4 EUR. Tyto autobusy jezdí pravidelně denně a také v noci

Vlakem

Z letiště směrem na hlavní nádraží København H se doporučuje využít cestování prostřednictvím vlaku. Je to nejrychlejší a také nejlevnější způsob cestování. Cesta trvá okolo 20 minut a jízdenka průměrně stojí okolo 30 DKK, což je asi 4 EUR.

Metrem

Metro je v Kodani velmi oblíbenou formou cestování. Metro M2, tedy žlutá linka jezdí každých asi 5 až 10 minut a jízdenka stojí 30 DKK v přepočtu na 4 EUR. Cesta z letiště na nádraží metra, a naopak trvá okolo 20 minut. Tyto linky jezdí nonstop, tudíž i v noci.

Taxi

Na letišti najdete možnost cestování prostřednictvím Taxi, Uber nebo Bolt. Taxi je zde obvykle zastoupeno ve větší míře. 

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra Kodaně prostřednictvím metra nebo vlaků, ale také pomocí Taxi, Bolt nebo Uber. 

Parkování na letišti

Na letišti je možné parkovat krátkodobě, ale i dlouhodobě, s doporučením rezervace, kde získáte i výhodnější cenu. Cena parkování se vždy liší podle toho, kde chcete parkovat, podle obsazenosti a také jak dlouho dopředu si místo rezervujete. Obecně platí, že čím dřívější rezervace, tím je i výhodnější cena. 

Pro krátkodobé parkování jsou k dispozici parkoviště, kde je možné stát 15 minut zdarma. Poté je nutné zaplatit vyšší poplatek za parkování. 

Dlouhodobé parkování je k dispozici na vyhrazených parkovištích. Nejlevnější parkování na letišti vychází okolo 499 DKK na týden. Na jiných parkovištích na letišti to vychází průměrně okolo 1200 až 2000 DKK týdně.

Informace o parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2,5 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Obvykle se čeká krátkou dobu. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště cph.dk najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Kodaň nabízí za služby?

Wi-Fi a nabíjecí stanice jsou na letišti samozřejmostí. Můžete se připojit k bezplatné síti CPH Hotspot, neomezeně a zdarma. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny po celém letišti, aby bylo snadné nabíjet elektronická zařízení.

Na letišti je široká nabídka obchodů, restaurací, kaváren a poboček rychlého občerstvení. Můžete si zde vybrat z různých možností, od suvenýrů po luxusní zboží, včetně kosmetiky, místních produktů a hraček. Restaurace a rychlé občerstvení nabízejí rozmanitou škálu mezinárodních pokrmů na obou terminálech. Pokud hledáte seznam obchodů, najdete ho zde. Nabídku restaurací a kaváren naleznete zde.

Lékárna se nachází v blízkosti terminálů. 

Bankomaty a směnárny jsou k dispozici na jednotlivých terminálech. 

Úschova zavazadel je možná na parkovišti P4, naproti terminálu 2. Cena za běžné zavazadlo stojí okolo 80 DKK na 4 hodiny, v případě úschovy na 24 hodin je účtováno 100 DKK. 

Kuřáci mohou využít kuřárny, které se nacházejí na různých vyhrazených místech za bezpečnostní kontrolou.

Pro děti je na letišti připraveno několik dětských koutků, aby se také mohly zabavit.

Nezapomenutelné zážitky v Kodani

Kodaň je nádherné město s úžasnou atmosférou, plné krásných památek, muzeí a možností pro fantastické procházky. Nabízí mnoho zajímavých míst a aktivit, které rozhodně stojí za to navštívit.

 

  • Nyhavn je ikonické nábřeží v Kodani, které je známé svou malebností a výraznými barevnými domy, které mu dodávají jedinečný vzhled. Dnes je oblíbeným turistickým místem, kde návštěvníci mohou procházet kolem tradičních hospůdek, restaurací a obchodů se suvenýry.
  • Den Lille Havfrue (Malá mořská víla), socha vytvořená v roce 1913 Edvardem Eriksenem byla inspirována pohádkou Hanse Christiana Andersena o mořské víle zamilované do prince. Tato socha, umístěná na balvanu u pobřeží Kodaně, je významnou turistickou atrakcí.
  • Rådhuspladsen, hlavní náměstí v centru Kodaně, je rušným a živým místem. Nachází se blízko významných památek, obchodů a restaurací a často slouží jako kulturní, politické a společenské centrum města. Lidé sem přicházejí relaxovat, setkávat se s přáteli nebo sledovat městský ruch. 
  • Zábavní park Tivoli (Tivoli Gardens), je zábavní park v srdci Kodaně. Patří mezi jedny z nejstarších a nejuznávanějších zábavních parků na světě. Zábavní park nabízí pestrou paletu atrakcí, jako jsou různé kolotoče, obrovské horské dráhy, vodní zábavy, zahrady s labyrinty a živými divadelními představeními, které oslovují všechny generace návštěvníků. 
  • ZOO Kodaň se řadí mezi ty nejstarší zoologické zahrady v Evropě, protože založení se datuje roku 1859. ZOO své návštěvníky láká na velké množství různých zvířat z celého světa, včetně ohrožených druhů, jako jsou pandy nebo tygři a lvi.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace