Letiště Mnichov: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Mnichov neboli letiště Franze Josefa Strausse je druhým největším letištěm v Německu. Je to další velmi významný letecký uzel v Evropě, který usnadňuje cestování jak v rámci Evropy, tak i do dalších destinací po celém světě. V následujícím článku se zaměříme na užitečné informace, které vám usnadní orientaci a plánování vašich cestovních tras kdykoliv bude třeba.

Letiště Mnichov 

Mezinárodní letiště Mnichov, známé také jako Letiště Franze Josefa Strauße v Mnichově (Franz-Josef-Strauss Flughafen), patří mezi ty největší letiště v Evropě a zároveň je druhým nejfrekventovanějším v Německu. Letiště své jméno nese po významném bavorském politikovi.

Letiště slouží jako přistávací bod pro letecké společnosti z celého světa, které nabízejí pravidelné lety na všechny kontinenty, avšak s výjimkou Austrálie.

Letiště Mnichov je díky své pozici velmi oblíbené mezi českými cestovateli. Nachází se poblíž města Freising, asi 35 km od centra Mnichova. Letiště má kód IATA: MUC a 4-místný kód ICAO: EDDM.

Letiště je otevřeno nonstop a je zde možné přečkat i noc. 

Letiště má součástí 2 terminály, které jsou propojené centrálním komplexem známým jako MAC (Munich Airport Center), kde najdete širokou škálu služeb, restaurací, obchodů a také vlakové podzemní nádraží. Pro pohodlný přestup mezi terminály je k dispozici autobusová či vlaková doprava.

První terminál obsluhuje aerolinie mimo Star Alliance (s výjimkou Turkish Airlines), jako je například Eurowings, Emirates, Qatar Airways, Condor nebo easyJet. 

Na druhém terminálu se nacházejí aerolinie aliance Star Alliance, jako je Lufthansa, dále Air Malta a Luxair nebo také Swiss, United a podobně. 

Kompletní rozdělení aerolinek najdete na tomto odkaze

Mnichovské letiště, i přes svou velikost, je dobře organizované a snadno orientovatelné. Pro plynulý přestup se doporučuje mít alespoň 40 minut rezervy.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Mnichov: munich-airport.com.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Mnichov navštivte oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace pro pohodlné cestování.

Doprava na letiště

Letiště Mnichov se nachází poblíž města Freising, asi 35 km od centra velkého města Mnichov. Letiště je na adrese: Nordallee 25, 85356 München-Flughafen, Německo.

Autem

Pokud se rozhodnete cestovat z Prahy na letiště autem, počítejte s cestou okolo 3,5 hodin, z Českých Budějovic je to pak 3 hodiny a z Plzně jen 2 hodiny.

Cestování autem je pohodlné, protože pojedete po dálnici D5 směrem na Rozvadov, pak se jen napojíte na dálnici A6. Dálnice v Německu jsou stále zdarma, tudíž nemusíte mít žádné zbytečné náklady navíc. 

V případě, že auto nemáte, na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Průměrně se cena může vyšplhat od 40 až ke 100 EUR za jeden den. Ceny jsou závislé na tom, zdali si auto předem rezervujete. Doporučuje se také využívat veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově vychází velmi dobře. 

Autobusem

Pokud se rozhodnete cestovat z České republiky do Německa autobusem, můžete využít autobusy Regiojet nebo Flixbus. Obě tyto linky jezdí pravidelně každý den. Jednosměrná jízdenka stojí v průměru od 600 do 800 Kč, v závislosti odkud jedete. 

V Německu můžete využít autobusovou dopravu z letiště do centra Mnichova a naopak. Cesta trvá okolo 45 minut a stojí okolo 11,50 EUR za jednosměrnou jízdenku. 

Vlakem

Pokud preferujete jízdu vlakem, je to nejpohodlnější možnost. Vlaky jezdí společností ČD a jízdenka vychází okolo 500 až 700 Kč. Vlakem se dostanete z České republiky přímo do stanice Freising, kde odtud pak pravidelně jezdí místní autobusová doprava na letiště. 

Letiště Mnichov je dobře napojeno na regionální železnice. Vlakem je možné cestovat po Německu městskou železnicí S-bahn. Z letiště do centra města Mnichov jezdí asi každých 10 minut, a to linky S1 a S8. Cena se pohybuje okolo 13 EUR za jednosměrnou jízdenku.

Taxi

Na letišti najdete možnost cestování prostřednictvím Taxi, Uber nebo Bolt. Taxi je zde obvykle zastoupeno ve větší míře. Ceny se pohybují od 20 do 50 EUR.

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra Mnichova prostřednictvím Taxi, Bolt nebo Uber. Ceny jsou v noci podstatně vyšší, mohou vystoupat až ke 70 EUR.

Parkování na letišti

Na letišti je možné parkovat krátkodobě, ale i dlouhodobě, s doporučením rezervace, kde získáte i výhodnější cenu. Cena parkování se vždy liší podle toho, kde chcete parkovat, podle obsazenosti a také jak dlouho dopředu si místo rezervujete. 

Pro krátkodobé parkování jsou k dispozici parkoviště s názvem “Kiss and Fly”, které jsou umístěny před terminály. Po dobu 5 minut je parkování zdarma. Naopak zóna “Kiss and Ride” je také umístěna před terminály a parkování zdarma je možné až do 10 minut.  

Dlouhodobé parkování je k dispozici na vyhrazených parkovištích. Obecně nejnižší ceny za parkování nabízí parkoviště Economy. Průměrná cena za týden parkování vyjde okolo 50 až 60 EUR. Průměrná cena na jiných parkovištích na letišti vychází na 70 až 100 EUR. 

Informace o parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s průměrnou čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště munich-airport.com najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Mnichov nabízí za služby?

Wi-Fi a nabíjecí stanice jsou na letišti k dispozici. Můžete se připojit k bezplatné síti Free Wifi - Munich Airport, neomezeně a zdarma. Nabíjecí stanice jsou rozmístěny po celém letišti, aby bylo snadné nabíjet elektronická zařízení pro všechny cestující.

Místní obchody, restaurace a pobočky rychlého občerstvení nabízí široký sortiment, od suvenýrů až po luxusní zboží. Najdete zde také kosmetiku, oblečení, místní produkty a hračky. Restaurace a rychlé občerstvení servírují rozmanitou nabídku mezinárodních pokrmů, které najdete na obou terminálech. Kompletní nabídka restaurací a rychlého občerstvení je zde, zatímco kompletní nabídka obchodů je na tomto odkaze

Lékárna se nachází na terminálu 2, hned po bezpečnostní kontrole a zároveň ve veřejné části Munich Airport Center. 

Bankomaty a směnárny jsou k dispozici na jednotlivých terminálech. 

Pokud potřebujete úschovu zavazadel, můžete využít služeb úschovny letiště, která je dostupná na dvou místech, a to na terminálu 2 ve veřejné části a také v prostoru Munich Airport Center. Cena za úschovu zavazadla po 24 hodin vychází na 3 až 9 EUR, podle hmotnosti zavazadla. 

Kuřárny jsou pro kuřáky k dispozici na různých vyhrazených místech v prostorách po bezpečnostní kontrole. 

Letiště Mnichov nabízí také jednu zajímavou možnost, a to vyhlídkovou terasu. Toto návštěvnické centrum se nachází od hlavních terminálů jednu zastávku dál. Vstup na vyhlídku je zpoplatněn 1 EUR.

Nezapomíná se ani na děti. Dětský koutek je k dispozici na několik místech letiště. 

Nezapomenutelné zážitky ve městě Mnichov

Německé město Mnichov nabízí spoustu zajímavých míst a aktivit, které rozhodně stojí za návštěvu. Kam se vydáte vy?

 

  • Marienplatz je největší náměstí v Mnichově. Toto náměstí je také ideálním bodem pro objevování města a nabízí širokou škálu obchodů, restaurací a kaváren. Nezapomeňte navštívit impozantní sochu Panny Marie, která dominuje středu náměstí.
  • English Garden neboli Anglický park je nejrozsáhlejší zelená oáza v Mnichově, a láká návštěvníky k procházkám, piknikům a odpočinku v klidném prostředí. Jeho dominantou je jezero, které nabízí možnost osvěžujícího koupání a užívání si pohody.
  • BMW Museum v Mnichově představuje nádherný a fascinující pohled do historie této renomované automobilky BMW. Zde si můžete prohlédnout jedinečnou sbírku historických vozidel a motocyklů.
  • Deutsches Museum je světově proslulé technické muzeum, které nabízí více než 50 výstavních prostorů, pokrývajících široké spektrum různých věd a technologií. Toto muzeum je skvělým cílem pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny, kdo mají zájem o techniku, vědu a zajímavosti.
  • Allianz Arena je moderní fotbalový stadion v Mnichově. Stadion získal své jméno díky sponzorskému příspěvku od pojišťovny Allianz. Jestliže jste fotbalovými nadšenci, rozhodně byste měli navštívit tento stadion a zažít atmosféru jednoho z nejlepších fotbalových areálů na světě.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace