Jaké je rozmístění sedadel v letadle a jak si vybrat to nejlepší místo?

Cestování letadlem je jedna z nejrychlejších a nejpohodlnějších způsobů, jak cestovat na dlouhé vzdálenosti. Pro pohodlí a komfort během letu je však důležité pečlivě zvolit místo v konkrétním letadle. V tomto článku se zaměříme na užitečné tipy, jak si vybrat nejlepší sedadlo, jaké jsou výhody a nevýhody různých částí letadla a také, které místo je v letadle to nejhorší. 

Jak si vybrat to nejlepší místo pro cestu letadlem?

Pokud se ocitnete poprvé v letadle je jasné, že nebudete mít ponětí, kam si sednout. 

Rozmístění sedadel v letadlech se může lišit v závislosti na modelu letadla, letecké společnosti a třídě, ve které cestujete. Dnešní letecké společnosti umožňují online odbavení s vlastním výběrem sedadel před nástupem na palubu. Tímto způsobem si můžete vybrat přesně to sedadlo, které vyhovuje vašim preferencím.

Různé třídy letadel (ekonomická třída, business třída, první třída) nabízejí různé úrovně pohodlí a služeb. Zatímco první třída zahrnuje největší místo pro nohy, široká sedadla a prvotřídní občerstvení, ekonomická třída poskytuje základní služby a menší místo pro nohy. Business třída často nabízí kompromis mezi těmito dvěma třídami s lepším sedadlem, větším prostorem pro nohy a lepším stravováním.

rozmisteni-sedadel-v-letadle

Jak zajistit konkrétní sedadlo v letadle?

Většina leteckých společností umožňuje výběr místa v letadle za speciální poplatek po rezervaci a následném zakoupení letenky nebo během online odbavení

Existuje možnost požádat o konkrétní místo v letadle i při odbavení u přepážky na letišti, ale je pravděpodobné, že toto místo již bude obsazeno. 

Pokud však dorazíte na letiště s dostatečným předstihem před odletem, zvýšíte si šanci na získání konkrétního sedadla a na to, že budete sedět blízko svých spolucestujících.

TIP: Víte, jak to chodí v letadle a na letišti? 

Vliv jednotlivých částí letadla na pohodlí a komfort

Sedadla v přední části letadla

Sedadla v přední části letadla mají většinou více místa pro nohy, rychlejší odbavení, což oceníte při přistání a také mezi prvními dostanete občerstvení. Můžete také získat lepší a klidnější prostředí s nižší hlučností od motorů. Mezi nevýhody patří to, že přední část je obvykle nejvíce plná a je o ni největší zájem.

Sedadla ve střední části letadla

Střední část letadla, tedy úsek před křídly a motory je ideální pro ty, co trpí nevolností při letu. Během turbulencí totiž prostřední část letadla nejméně s cestujícími hází ze strany na stranu. 

Sedadla zadní části letadla

Zadní část letadla bývá považována za jednu z nejnebezpečnějších částí. V případě méně vytížených letů je zadní část zpravidla prázdnější a obvykle zde tolik osob nesedí. Tato část může být hlučnější, bývá i větší zima a je také méně stabilní při turbulencích. Další nevýhodou je také to, že je zde omezený prostor pro nohy

Jaké si vybrat konkrétní sedadlo?

Při výběru sedadla se zamyslete nad tím, co je pro vás nejdůležitější. Pokud cestujete s dětmi, možná upřednostníte sedadlo u okénka, které vám poskytne zábavu při pohledu na venkovní krajinu. Pokud jste drobní, možná oceníte místo na prostředním sedadle. Pokud máte rádi volný přístup k průchodu nebo potřebujete často vstávat, možná zvolíte sedadlo u uličky.

Sedadlo u okénka

Mít sedadlo u okénka (anglicky windows seat) nabízí výhled do oblak a na vnější krajinu a možnost pozorovat přistávání a vzlety. Pozor místa u křídel vám mohou omezit výhled. Mnoho lidí si také toto místo oblíbí, protože mají oporu pro hlavu a mohou se pohodlněji usadit při delších letech. Pokud sedíte u okénka, nevýhodou pro vás může být obtížně se rychle dostat na toaletu, pokud to bude potřeba.

Prostřední sedadlo

Prostřední sedadlo (anglicky middle seat) je sedadlo, o které většinou nikdo nemá zájem a nechce tam sedět. V případě, že cestujte společně, tak je toto místo ideální ke snadné komunikaci. Sedadlo nemá žádný přímý vstup k uličce, a proto se musíte přemisťovat s požádáním souseda o uvolnění cesty. 

Sedadlo v uličce

Sedadlo u uličky (anglicky aisle seat) nabízí snadný přístup k průchodu, což usnadňuje vstávání, pohyb a návštěvu toalety bez obtěžování sousedů. Toto místo je také ideální pro ty, co mají dlouhé nohy a potřebují si je během letu natáhnout. Někteří lidé považují sedadlo u uličky za méně pohodlné, protože je otevřenější a můžete cítit více průvanu nebo rušení z chodících lidí v průchodu. Další nevýhodou je i to, že musíte pouštět cestující, kteří chtějí na toaletu nebo se jen tak protáhnout. Mimo to, přijdete o výhled z okénka. 

TIP: Víte, jak probíhá odbavení na letišti? Přečtěte si náš článek, ať víte, co vás na letišti čeká.

Jaká jsou nejhorší místa v letadle?

Nejhorší místa v letadle se mohou lišit v závislosti na modelu letadla a na konkrétním poskládání všech sedadel. 

Avšak obecně se dá říci, že sedadla, která jsou v blízkosti toalet jsou nepohodlná a leckdy až obtěžující. U toalet se velmi často tvoří fronty, a proto nebudete mít chvilku klidu pro sebe. Dále pro vás může být obtěžující i případný zápach

Možná se také vyvarujte sedadlům, která jsou uprostřed řady s třemi sedadly. Sedadla uprostřed, zejména v řadách s třemi sedadly, nemají vždy snadný přístup k průchodu a mohou být méně pohodlná, pokud sedíte mezi dvěma cizími lidmi.

Někteří vnímají sedadla před nouzovým východem a sedadla v poslední řadě, jako ty, co jsou méně oblíbené. Je to z důvodu toho, že nemohou například sklopit opěrky. 

Jaké jsou výhody a nevýhody sedadel u nouzových východů?

Sedadla u nouzových východů mohou být pro některé cestují naopak považovány za atraktivní. V těchto řadách se obvykle nacházejí sedadla s větším prostorem pro nohy, což je pro mnohé cestující lákavé. Nicméně, tato místa mají také některé drobné nevýhody.

Sedadlo u nouzového východu můžete získat pouze v případě, že splňujete určité podmínky, které jsou stanoveny leteckou společností. Tyto podmínky mohou být různé u různých leteckých společností, ale některé základní požadavky jsou obecně stejné.

  • Fyzická a zdravotní způsobilost, tělesně hendikepovaní nesmí na těchto místech sedět.
  • Věkové omezení, osoby mladší 18 let si nemohou tyto sedadla vybrat.
  • Schopnost porozumět jazyku posádky, to znamená, že cestující musí být schopni rozumět pokynům posádky a rychle reagovat na jejich instrukce například během evakuace.
  • Nadměrně obézní osoby nesmí na těchto sedadlech sedět. 
  • Těhotné ženy by na těchto místech také neměli sedět. 

Sedadla u nouzových východů mají často mnohem více místa pro nohy, než běžná sedadla, což je zvláště výhodné pro dlouhé lety, kdy si cestující mohou protáhnout nohy a pohodlně se usadit. Další výhodou je snadnější vstup a výstup. Cestující na těchto místech mají obvykle snadnější přístup k průchodu, což usnadňuje vstávání a pohyb na palubě letadla. Pokud by došlo k nouzové situaci a bylo by potřeba evakuovat letadlo, osoby sedící u nouzových východů by byly mezi prvními, kdo by mohli opustit letadlo.

Nevýhodou těchto míst je omezený sklon opěradel sedadla. Vzhledem k umístění nouzových východů jsou opěradla některých sedadel v těchto řadách pevná nebo mají omezený sklon, což může omezit komfort při pokusu o spánek nebo odpočinek. Další nevýhodou je omezený prostor pro uložení osobních věcí, je to z důvodu uložení záchranných prostředků.

Na závěr

V závěru lze říci, že rozmístění sedadel v letadle může výrazně ovlivnit komfort a pohodlí během letu. Zvažte, jaké jsou vaše preference a potřeby, a pokuste se rezervovat si sedadlo, které vám nejvíce vyhovuje. S vědomostí o různých třídách, částech letadla a využití online odbavení můžete vylepšit své cestovní zážitky a udělat z letu příjemnou součást vaší cesty.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace